Vaša genetika igra ulogu u tome gdje vaše tijelo skladišti masnoće, a vaše prehrambene navike mogu uticati i na skladištenje masti. Vrste hrane koju odaberete, porcije i vrijeme mogu igrati ulogu u tjelesnoj masnoći.
Konkretno, postoje određene namirnice za koje postoji veća vjerovatnoća da će dovesti do abdominalnog masnog tkiva. Danas navodimo pet namirnica koje uzrokuju masnoće na stomaku kako biste ih mogli izbaciti iz svoje prehrane što je prije moguće.
Pecivo
Iako vam domaći muffin ili hljeb mogu biti lakši za struk, komercijalno pripremljena peciva često sadrže višak šećera i imaju visoku kalorijsku vrijednost. Muffini, kroasani i brzi hljeb također su izvor transmasti, još jedne upalne hranjive tvari koja vam može dati masnoću na stomaku.
Transmasti se prirodno javljaju u malim količinama, međutim, većina transmasti u našoj hrani je umjetna. Ove masti se često koriste kao jeftinija stabilna alternativa puteru i pokazalo se da povećavaju upale i kardiovaskularne bolesti (KVB), između ostalih bolesti.
Ako imate želju za pecivom, pokušajte ga napraviti kod kuće s kvalitetnijim mastima, poput maslinovog ulja, i ograničite komercijalno pripremljene poslastice u kojima uživate.
Bijeli hljeb
Osnova u mnogim domaćinstvima, bijeli hljeb nije poznat po tome što je hrana bogata hranjivim tvarima. Neke opcije sadrže male količine dodanog šećera, ali veći krivac je nizak sadržaj vlakana. Vlakna mogu povećati sitost i stabilizirati glad, što bi moglo dovesti do boljeg izbora hrane i odgovarajućeg energetskog unosa. Osim toga, unos vlakana povezan je sa smanjenjem masnog tkiva na stomaku. Mnogi rafinirani ugljikohidrati, uključujući bijeli hljeb, žitarice, krekere i druge uobičajene grickalice imaju malo vlakana.
Žitarice
Možda ćete se iznenaditi kada vidite tako popularnu hranu za doručak na ovoj listi namirnica koje mogu uzrokovati masnoće na stomaku. Poznate po tome što pripremate jednostavan doručak ili brzu užinu u pokretu, neke žitarice ne čine nikakvu uslugu vašem struku – posebno one koje su prepune šećera.
Opcije koje sadrže dodatni šećer i nula vlakana su najgori prekršaji. Ne samo da šećer može dovesti do upale i masnog tkiva na stomaku, već može i poremetiti mikrobiom crijeva. Istraživanja pokazuju da neravnoteža u vašim crijevnim bakterijama može povećati rizik od gojaznosti, kardiovaskularnih bolesti i crijevnih poremećaja, a može i povećati debljanje. Osim toga, neravnoteža mikrobiote može dovesti do veće visceralne masti.
Gazirana pića
Jedna konzerva obične sode sadrži oko 40 grama dodanog šećera, što je količina koja premašuje dnevnu preporuku Američkog udruženja za srce. Istraživanja pokazuju da prekomjerni šećer u ishrani može povećati upalu tijela i dovesti do inzulinske rezistencije i hronične upale.
Soda doprinosi praznim kalorijama, potencijalno dovodeći do debljanja i može preopteretiti jetru, podstičući da se ovi višak kalorija pretvore u masnoću. Dok je soda jedno od najpopularnijih napitaka zaslađenih šećerom, druga zaslađena pića, poput sokova, energetskih napitaka, napitaka od kafeina i slatkog čaja također mogu biti krivci za masno tkivo na stomaku.
Kokice
Kokice su još jedna od najgorih namirnica koje mogu uzrokovati masnoće na stomaku. Ova uobičajena grickalica ima jednu stvar za to: vlakna. Kokice su izvor esencijalnih vlakana, ali često dolaze zajedno s gomilom natrijuma i transmasti. Vrlo namazane i aromatizirane opcije su vjerovatno sorte s najvećim količinama ovih zabrinjavajućih nutrijenata. Znamo da transmasti mogu dovesti do upale i masnog tkiva na stomaku, ali višak natrijuma može dovesti do upale i povećanja tjelesne masti.