Izbjegavajte ih
11

Pet prerađenih namirnica koje mogu pogoršati simptome menopauze i debljanje nakon 50. godine

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Postoji toliko mnogo promjena koje dolaze ​​kada žene uđu u menopauzu. Promjene u hormonima mogu doprinijeti nizu neugodnih simptoma, uključujući valunge, promjene raspoloženja i debljanje.

Srećom, postoje promjene koje možete napraviti kako biste upravljali ovim simptomima, a riječ je o vašoj ishrani. Iako postoji mnogo odličnih namirnica koje možete dodati u svoj tanjir kako biste smanjili simptome menopauze, također je važno imati na umu da brojne opcije mogu pogoršati ove probleme. Ovo je posebno tačno kada je u pitanju prerađena hrana.

Kako biste saznali o nekim od najgorih namirnica koje treba izbjegavati ako želite upravljati simptomima menopauze i izbjeći debljanje preko 50, pridržavajte se savjeta koje daje dr. Michael Lahey.

Zašećerene grickalice i sokovi

Slatki zalogaji poput bombona i gaziranih pića su nesumnjivo ukusni i često im je teško odoljeti. Nažalost, njihov visok sadržaj fruktoze vjerovatno će dovesti do skokova i padova šećera u krvi. Ovaj efekat rolerkostera može pogoršati promjene raspoloženja i umor, dva uobičajena simptoma menopauze.

Gazirani napici i bomboni izazivaju razdražljiva raspoloženja i pretjeran umor koji su tako primjetni tokom menopauze. Osim toga, sav taj šećer može doprinijeti nakupljanju masti, zajedno s nizom drugih zdravstvenih rizika.

Prerađeno meso

Prerađeno meso kao što su kobasice, viršle i delikatesi neki su od najgorih vrsta mesa za vaše zdravlje. Oni su bogati natrijom i konzervansima, što može dovesti do nadimanja i upale, između ostalih problema.

Ova hrana može pogoršati simptome menopauze povećanjem nivoa upale u tijelu. Nadutost je već uobičajena tegoba tokom menopauze, a dodatak natrijuma iz ovog mesa samo ga pogoršava. Da bi se to izbjeglo, dr. Lahey preporučuje odabir nemasnih protein, kao što su piletina, riba ili biljne opcije poput mahunarki i tofua. Sve su odlična opcija i za kontrolu težine.

Rafinisani ugljikohidrati

Bijeli hljeb, peciva i drugi rafinirani ugljikohidrati mogu biti ukusni, ali tužna istina je da tokom menopauze donose više štete nego koristi. Rafinirani ugljikohidrati povećavaju težinu i nivo inzulina, čineći gubitak težine još izazovnijim. Oni čak mogu pogoršati promjene raspoloženja i često ostavljaju osjećaj iscrpljenosti. Birajte integralne žitarice kao što su kinoa, smeđa riža i hljeb od cijelog zrna za bolji nivo šećera u krvi i nivo energije.

Transmasti

Transmasti se nalaze u velikom broju najpopularnijih prerađenih grickalica i prženih namirnica, i nažalost, mogu biti strašne za simptome menopauze. Transmasti podižu LDL holesterol i snižavaju HDL, što pogoršava upalu i dovodi do debljanja.

Ove nezdrave masti također mogu pogoršati valunge i povećati rizik od srčanih bolesti. Provjerite nutritivne naljepnice za transmasti, a kada kuhate kod kuće, razmislite o korištenju prirodnih, zdravih masti kao što su kokosovo ili maslinovo ulje. Ovo može pomoći u održavanju zdravog nivoa holesterola.

Vještački zaslađivači

Umjetni zaslađivači mogu izgledati kao zdrava alternativa šećeru, ali u stvarnosti, oni nose svoj priličan dio rizika — uključujući pogoršanje simptoma menopauze i debljanje. Ovi zaslađivači škode vašim crijevima i tjeraju vas da se prejedate slatkom hranom, što može dovesti do problema s varenjem i žudnje. Umjesto toga, preporučuje korištenje prirodnih zaslađivača poput meda ili javorovog sirupa u umjerenim količinama.