Izbacite ih iz ishrane
35

Pet uobičajenih namirnica koje oštećuju crijeva i garantuju debljanje

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Mnoge od vaših omiljenih namirnica sadrže sastojke koji mogu poremetiti ravnotežu crijevnih bakterija, što dovodi do upale, pa čak i debljanja.

Ove namirnice trebate izbjegavati jer dovode do upale i debljanja.

Kroasani

Kroasani, iako su ukusni, uglavnom se prave od rafiniranog bijelog brašna. To može dovesti do skokova šećera u krvi, pospješujući upalu i doprinoseći debljanju tokom vremena.

Kombinacija šećera i rafiniranih ugljikohidrata dovodi do brze probave i apsorpcije, uzrokujući brzo povećanje nivoa šećera u krvi i inzulina. To može rezultirati povećanim skladištenjem masti i većim rizikom od upale. Transmasti koje se često nalaze u ovim pekarskim proizvodima dalje pogoršavaju upalu i negativno utiču na zdravlje srca.

Čips od krompira

Čips od krompira prolazi kroz opsežnu obradu, uključujući rezanje, prženje i začinjavanje. Ovaj proces uklanja mnoge prirodne hranjive tvari koje se nalaze u krompiru i dodaje nezdrave sastojke. Također, su pune soli, što doprinosi visokom nivou natrija. Nadalje, ulja koja se koriste u prženju čipsa su bogata nezdravim transmasti i omega-6 masnim kiselinama, koje mogu potaknuti upalu u tijelu.

Slani orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke imaju niz zdravstvenih prednosti, ali njihove slane varijante unose nepotreban natrij u ishranu, remete ravnotežu tečnosti i doprinose nadimanju. Gusti kalorijski profil orašastih plodova može biti složen visokim natrijem, što potencijalno dovodi do prekomjerna potrošnja i izazovi u održavanju zdrave težine.

Bombone

Možda je sasvim jasno da su slatkiši jedna od najmanje zdravih kategorija hrane, ali važno je zapamtiti koliko oni mogu biti štetni za vaše tijelo. Među ostalim zdravstvenim rizicima, prekomjerna konzumacija slatkiša može dovesti do otpornosti na inzulin i sporijeg metabolizma, navodeći kisele gumene gume, umake od šećera u prahu, bombone i kukuruzne bombone kao neke od najgorih opcija.

Kolačići

Kolačići, iako su neosporno ukusni, često su povezani sa debljanjem zbog visokog sadržaja rafinisanih šećera, nezdravih masti i rafinisanog brašna. Ove poslastice su kalorične, a brzi priliv šećera može dovesti do povišenog nivoa šećera u krvi, pokrećući odgovor insulina koji potiče skladištenje masti. Iako su odličnog okusa, nedostaje im nutritivna vrijednost i mnogi kolačići ne pružaju osjećaj sitosti, što može dovesti do prekomjerne konzumacije.