Uvrstite ih u ishranu
38

Namirnice korisne za smanjenje bolova u zglobovima

Piše: D. V.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mnoge osobe imaju problem s jakim bolovima u zglobovima, a postoji nekoliko načina kako se s tim možete nositi i pokušati ih smanjiti. Nutricionistica Emma Patel smatra da ishrana ima jako bitnu ulogu u tome.
Ona je otkrila koje namirnice konzumira svaki dan kako bi smanjila bolove u zglobovima, ali i upale zbog kojih bolovi nastaju.

"Fokusiranje na namirnice bogate antioksidansima i protivupalnim svojstvima može poboljšati sposobnost tijela za oporavak i zaštititi zglobove od daljih oštećenja", kazala je.

Među namirnicama koje izdvaja ona tvrdi da masna riba bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći za smanjenje upale koja je u toku.

"Omega-3 masne kiseline mogu smanjiti proizvodnju upalnih hemikalija u tijelu, što dovodi do smanjenja boli i ukočenosti u zglobovima", pojašnjava Patel.

Savjetuje da u prehranu dodate ribe poput lososa, skuše ili srdela. Tvrdi da je kranji cilj konzumirati bar dvije porcije ribe sedmično.

Osim ribe, ona pojašnjava je je i kurkuma kao popularan začin zbog svojih protivupalnih svojstava efektan za smanjenje bolova u zglobovima.

"Kurkuma se stoljećima koristi u tradicionalnoj medicini zbog svoje sposobnosti smanjenja upale i boli, posebno kod pacijenata s artritisom".

Ovaj začin možete konzumirati u različitim kombinacijama, a Patel savjetuje da ga dodate jelima poput juha, smoothieja ili curryja jer može pomoći u ublažavanju boli povezane sa stanjima zglobova.

Osim kurkume, đumbir je još jedan prirodni protivupalni sastojak. Patel tvrdi da je "pokazano da đumbir blokira određene upalne procese u tijelu, pružajući olakšanje od bolova osobama koje pate od stanja poput osteoartritisa i reumatoidnog artritisa".

Šoljica čaja od đumbira dnevno ili svježi đumbir dodan jelima, jednostavan je i efektan način za smanjenje bolova u zglobovima.

I bobičasto voće je bogato antioksidansima i pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa te smanjuje upalu u tijelu.

"Bobičasto voće, posebno borovnice, sadrži antocijane, spojeve koji se bore protiv upale i štite zglobove od daljih oštećenja", tvrdi nutricionistica.

Osim borovnica, korisno je jesti i kupine, jagode, maline.

Kao posljednju namirnicu koju je idealno konzumirati svaki dan, a poželjno i nekoliko puta sedmnično, Patel izdvaja maslinovo ulje. Ekstra djevičansko maslinovo ulje prepuno je antioksidansa i zdravih masti, posebno oleokantala. To je spoj koji oponaša djelovanje ibuprofena u smanjenju upale.