Uočit ćete razliku
3

Smanjeni unos ovih namirnica pomoći će vam da brže izgubite kilograme

Piše: L. R.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ako pokušavate izgubiti kilograme, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti kako biste to postigli. Iako ne možete direktno ciljati područja na kojima ćete skinuti kilograme, pravilnijom ishranom moguće je smanjiti masne naslage sa stomaka.
Iako je pojačana fizička aktivnost poželjna u procesu mršavljenja, zapravo sve počinje od ishrane. Dijetetičarka Lucy Jones predlaže jednostavnu zamjenu koja izbacuje određene namirnice koje izazivaju nadutost u korist opcija koje daju veliku ocjenu cjelokupnom zdravlju.

Fokusiranje na skidanje sala na stomaku može se činiti kao dosadan posao. Međutim, dijetetičarka Jones naglašava da salo na stomaku nije samo problem fizičkog izgleda, već također hvata vitalne organe u riskantan stisak koji povećava šanse za teška zdravstvena stanja, uključujući srčane tegobe, dijabetes i probleme s jetrom.

"Teško je ciljati na određena područja tijela, ali postoje neke studije koje dokazuju da unos manje šećera i rafinisanih ugljikohidrata, može pomoći u smanjenju više abdominalne masnoće", navela je.

Njen savjet da se smanji unos šećera i rafinisanih ugljikohidrata ponavljaju i drugi stručnjaci, uključujući liječnicu porodične i preventivne medicine Brendu Reu. Ona sugeriše da šećer može izazvati "upalnu reakciju u tijelu, dovodeći tijelo u stanje stresa", što dovodi do skladištenja masti na stomaku.

Međutim, to ne znači da morate potpuno izbaciti tjesteninu i hljeb iz ishrane. Samo se odlučite za zdravije alternative. Zamijenite bijeli hljeb i tjesteninu pecivima od cjelovitih žitarica.

Ne samo da su bolji za vaše zdravlje, već bi također mogli pomoći u gubljenju sala na stomaku. Studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition ispitala je 50 pretilih odraslih osoba s metaboličkim sindromom.

Podijeljeni su u dvije grupe i upućeni na smanjenje kalorija tokom 12 sedmica. Jednoj skupini je rečeno da konzumira samo proizvode od cjelovitih žitarica, dok je drugoj zatraženo da ih izbjegava.

Na kraju, obje su skupine izgubile na težini, pri čemu je grupa koja je uzimala cjelovite žitarice izgubila u prosjeku 3,6 kilograma, a grupa u kojoj su konzumirali rafinisane žitarice izgubila je u prosjeku 4,9 kilograma. Iako su obje skupine zabilježile smanjenje tjelesne masnoće, skupina ljudi koja je uzimala cjelovite žitarice izgubila je značajno više masnog tkiva na stomaku od skupine koja je konzumirala rafinisane žitarice.