Fizička aktivnost
43

Šta je bolje za mršavljenje hodanje ili trčanje?

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
I hodanje i trčanje pružaju nekoliko zdravstvenih prednosti. Najbolja opcija za vas zavisi od vaših zdravstvenih ciljeva, mobilnosti i ličnih preferencija.

Hodanje i trčanje su izvrsni oblici kardiovaskularnih vježbi. Nijedan nije nužno "bolji" od drugog. Izbor koji je najbolji za vas u potpunosti ovisi o vašoj kondiciji i zdravstvenim ciljevima.

Ako želite da sagorite više kalorija ili brzo smršate, trčanje je bolji izbor. Ali hodanje može ponuditi i brojne prednosti za vaše zdravlje, uključujući pomoć u održavanju zdrave težine.

Prednosti kardio treninga

Hodanje i trčanje su i aerobne kardiovaskularne ili kardiovježbe. Neke od zdravstvenih prednosti kardio treninga uključuju:

  • pomaže vam da smršate ili održite zdravu težinu

  • povećava izdržljivost

  • jača imuni sistem

  • pomaže u prevenciji ili kontroli hroničnih stanja

  • jača vaše srce

  • može produžiti vaš život

Kardiovaskularne vježbe su također dobre za vaše mentalno zdravlje. Jedno istraživanje je pokazalo da samo 30 minuta vježbanja umjerenog intenziteta tri puta sedmično smanjuje anksioznost i depresiju. Također, može poboljšati vaše raspoloženje i samopouzdanje.

Istraživači iz studije također kažu da nije potrebno vježbati 30 minuta uzastopno da biste osjetili ove prednosti. Hodanje po 10 minuta tri puta dnevno rezultiralo je istim povećanjem mentalnog zdravlja.

Da li je hodanje bolje od trčanja?

Hodanje može pružiti mnogo istih prednosti trčanja. Međutim, trčanje sagorijeva skoro duplo više kalorija od hodanja.

Ako ste tek počeli vježbati ili ne možete trčati, hodanje vam i dalje može pomoći da dođete u formu. Hodanje je dostupno za gotovo sve nivoe fitnessa. Može vam ojačati srce i dati vam više energije u cjelini.

Hodanje u odnosu na trčanje za mršavljenje

Brzo hodanje je hodanje brzim tempom, obično 3 mph ili više. Vaš broj otkucaja srca je povišen tokom brzog hodanja. Na ovaj način možete sagorjeti više kalorija nego hodajući uobičajenim tempom.

Snažno hodanje se obično smatra od 3 mph do 5 mph, ali neki moćni hodači postižu brzinu od 7 do 10 mph. Moćno hodanje sagorijeva sličan broj kalorija kao i trčanje. Na primjer, hodanje brzinom od 4,5 mph tokom jednog sata bi izgorjelo isto kao i trčanje brzinom od 4,5 mph u trajanju od jednog sata.

Vezani članci