Važniji od količine
72

Tajna zdravog gubitka kilograma krije se u kvalitetu hrane koju konzumirate

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nedavno istraživanje naučnika s Harvarda utvrdilo je da je za gubitak kilograma presudan kvalitet hrane koju konzumiramo, a ne količina ili stvaranje kalorijskog deficita, kako se do sada smatralo.

Istraživanje objavljeno u American Journal of Clinical Nutrition tačno naglašava koja je najbolja metoda za mršavljenje. Prema ovoj studiji, možete izgubiti na težini ograničavanjem unosa obrađenih ugljikohidrata i fokusiranjem na opcije koje sadrže hranjive tvari poput vlakana, proteina i zdravih masti.

Drugim riječima, ne morate jesti manje hrane – samo morate jesti hranu boljeg kvaliteta.

Kada ljudi pokušavaju da smršave, intuitivno, pokušavaju da unose manje kalorija od količine koju sagore. Postizanje kalorijskog deficita se već godinama preporučuje kao recept za gubitak težine. Ali budući da stope gojaznosti i dalje rastu, tradicionalni savjet za mršavljenje očito ne funkcionira.

Nedavno objavljeno istraživanje čiji su koautori stručnjaci s Harvarda je istaklo da se ljudi moraju više fokusirati na hranu koju jedu, umjesto na to koliko hrane jedu, ako žele vidjeti rezultate kojima se nadaju.

Uopćeno govoreći, konzumiranje visokorafiniranih ugljikohidrata s malo vlakana i proteina (kao što su kukuruzne pahuljice, slatkiši i bijeli hljeb) stimuliše hormonski odgovor koji dovodi do više masnih naslaga u tijelu. Također, tokom ovog procesa može se uočiti pojačan osjećaj gladi i sporiji metabolizam.

Dakle, izgleda da ljudi ne dobijaju na težini samo zato što jedu previše kalorija. Prema ovoj studiji, ljudi dobijaju na težini jer jedu previše hrane koja uzrokuje da određeni hormoni u tijelu postanu stimulirani, što neizbježno dovodi do nakupljanja previše masti, promjene osjećaja gladi i sporijeg metabolizma.

Najbolji način da smršate je da jedete pravu vrstu hrane

Amerikanci su godinama tražili tajnu mršavljenja, a prema novom istraživanju, možda su pronašli svoj čarobni recept.

Kako navode istraživači, ako ljudi ograniče unos rafiniranih ugljikohidrata i fokusiraju se na opcije koje sadrže nutrijente poput vlakana, proteina i zdravih masti, mogli bi vidjeti bolje rezultate mršavljenja u odnosu na tradicionalne metode koje jednostavno nisu radile u prošlosti.

Dakle, umjesto da za doručak pojedete komad bijelog tosta sa džemom, odlučite se za hljeb od cjelovitih žitarica u kombinaciji s avokadom ili orašastim plodovima. I umjesto da grickate bombone, želju za slatkišima utolite bobičastim voćem.

Uživanje u hrani kao što su meso, orašasti plodovi, mahunarke, bobičasto voće, jabuke, kruške i širok izbor povrća može vam pomoći da održite nivo šećera u krvi, a samim tim i da vam pomogne da upravljate zdravom težinom.

Namirnice koje bi trebalo ograničiti su bijeli hljeb, rafinirani šećer, kolači, bombone, gazirana pića, čips, krekeri od rafiniranog brašna i krofne.

Fokusiranje na životne navike kao što su kvalitetno spavanje, kontrola stresa i učešće u fizičkoj aktivnosti je također važno za zdrav način života.