Nemasni proteini igraju ključnu ulogu u ovom procesu pomažući u regulaciji nivoa šećera u krvi i održavanju zdrave tjelesne težine. Za razliku od hrane s visokim udjelom ugljikohidrata ili slatke hrane, nemasni proteini pomažu u stabilizaciji razine glukoze potičući sporiju probavu i smanjujući skokove inzulina.
Ove četiri namirnice bogate su proteinima te pomažu u stabilizaciji glukoze u krvi i mršavljenju.
Grčki jogurt
Grčki jogurt ima niži glikemijski indeks u odnosu na mnoge druge mliječne proizvode i slatke grickalice. To znači da uzrokuje sporiji, postupniji porast nivoa šećera u krvi, pomažući u izbjegavanju oštrih skokova i padova koji mogu utjecati na energiju i glad.
Grčki jogurt ima više proteina od običnog jogurta, što može poboljšati kontrolu šećera u krvi i smanjiti apetit. Bitno je odabrati obične, nezaslađene vrste kako bi se minimizirali dodani šećeri koji utiču na nivo šećera u krv.
Jaja
Jaja su odličan izvor visokokvalitetnih proteina, koji pomažu u regulaciji šećera u krvi usporavajući apsorpciju ugljikohidrata. To može dovesti do stabilnijeg nivoa šećera u krvi i smanjiti vjerovatnoću skokova inzulina.
Jaja pružaju visokokvalitetne proteine, zdrave masti i hranljive materije kao što je holin. Studije pokazuju da jaja održavaju osjećaj sitosti, smanjuju apetit i podržavaju gubitak težine. Za dijabetičare, jaja imaju minimalan uticaj na šećer u krvi kada se jedu u umjerenim količinama.
Riba
Riba ulovljena u divljini, posebno ona poput lososa, skuše i sardine, bogata je omega-3 masnim kiselinama. Pokazalo se da ove zdrave masti poboljšavaju osjetljivost na inzulin i smanjuju upalu, a obje su korisne za održavanje stabilne razine šećera u krvi.
Divlje ulovljene ribe poput lososa i tune nude protuupalne omega-3 masti i proteine. Omega-3 pomažu u senzibiliziranju stanica na inzulin i poboljšavaju kontrolu šećera u krvi. Riba je osnovna dijeta koju preporučujem za regulaciju glukoze i kontrolu težine.