Konzumirajte ih češće
20

Ubrzavaju metabolizam i potiču probavu: Pet najboljih napitaka ako želite imati ravan stomak

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ako želite oblikovan i ravan stomak, nije dovoljno samo trenirati. Ono što svakodnevno jedemo i pijemo također igra ulogu u tome. Ljudi često zanemaruju napitke kada je riječ o procesu mršavljenja, a oni mogu značajno utjecati na unos kalorija, ali i na zdravlje.

Od ubrzavanja metabolizma do poticanja probave i suzbijanja žudnje za hranom, dijetetičarka Trista Best navodi koja vam pića mogu pomoći da postignete ravan stomak.

Iako ovo nisu čarobni eliksiri koji garantuju trenutne rezultate, one svakako mogu nadopuniti uravnoteženu ishranu i redovnu rutinu vježbanja kako bi vam pomogli da postignete svoje ciljeve mršavljenja.

Voda

Započinjanje dana čašom vode ubrzava vaš metabolizam i može vam pomoći u kontroli apetita. To je zato što ako ostanete dobro hidrirani tokom dana podržavate sposobnost vašeg tijela da učinkovito metabolizira masti. Studije pokazuju da pijenje vode prije jela također može učiniti da se osjećate siti, smanjujući mogućnost za prejedanjem. Ciljajte na najmanje osam čaša vode dnevno za optimalnu hidrataciju i zdravlje probavnog sistema.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je moćan pokretač metabolizma zbog visokog sadržaja antioksidanasa, koji potiču oksidaciju masti, poboljšavaju osjetljivost na inzulin i podržavaju zdravu kontrolu težine. Osim toga, umjereni sadržaj kofeina u zelenom čaju može pružiti blago povećanje energije, što ga čini izvrsnom alternativom zašećerenim, kalorijskim pićima.

Voda s limunom

Voda s limunom prepuna je vitamina C, koji podržava proces oksidacije masti u vašem tijelu. Ispijanje tople vode s limunom ujutro može pokrenuti vaš metabolizam i potaknuti osjećaj sitosti, potencijalno sprječavajući prejedanje kasnije tokom dana. Voda s limunom ima malo kalorija i može pomoći u probavi i detoksikaciji. Također, dodaje okus običnoj vodi, čineći je ugodnijom za piće."

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira može smiriti uznemireni želudac, ublažiti nadutost i smanjiti upalu u probavnom traktu. Ove dobrobiti podupiru ravniji stomak sprječavanjem probavnih problema koji mogu uzrokovati privremenu nadutost.

Voda s krastavcima

Voda s krastavcima može biti korisna za održavanje hidratacije i upravljanje težinom. Krastavci imaju više od 95 posto vode. Osim toga, sadrže spojeve koji mogu pomoći u kontroli apetita, potencijalno smanjujući ukupni unos kalorija.