Veoma važan za cjelokupno zdravlje: Pet namirnica koje uništavaju rad vašeg metabolizma
Ljekar William W. Li navodi da prekomjerna konzumacija hrane niske kvalitete može utjecati na metaboličko funkcionisanje i učinkovitost, povećavajući rizik od hroničnih stanja poput bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i moždanog udara. Stoga dijeli namirnice koje biste trebali izbjegavati.
Rafinisane žitarice
Većina žitarica je bogata vlaknima, mineralima i vitaminima, koja su pogodna za zdravlje metabolizma. S druge strane, rafinisane žitarice, koje se nalaze u namirnicima poput bijelog hljeba i bijele, uklonjene su klice i mekinje bogate hranjivim tvarima, ostavljajući uglavnom samo škrob i manje hranjive tvari.
Kada se pojedu u prekomjernim količinama, rafinisane žitarice daju kalorije ili energiju, ali bez korisnih nutritivnih svojstava. To na kraju može dovesti do upale, negativno utječući na metaboličke hormone koji su potrebni tijelu za učinkovitu obradu energije.
Crveno meso
Česta konzumacija crvenog mesa može dovesti do bolesti, uključujući dijabetes tipa 2, bolesti srca i nealkoholnu masnu bolest jetre. To je zato što crveno meso bogato zasićenim mastima, koje su povezane s višim nivoima upale mogu štetiti metabolizmu. Također, povezane su s inzulinskom rezistencijom, faktorom rizika za visoke nivoe glukoze u krvi i dijabetes tipa 2.
Ako redovito jedete crveno meso, nastojte ograničiti unos na tri porcije sedmično i smanjite polako kako biste vidjeli što vam najbolje odgovara. Kad je moguće, zamijenite crveno meso manje masnim proteinima poput piletine, puretine, ribe ili graha.
Prerađeno meso
Još jedna kategorija namirnica koja može usporiti vaš metabolizam je visoko prerađeno meso kao što su hrenovke, mesni delikatesi te suhomesnati proizvodi. Osim visokog udjela zasićenih masti, ove namirnice sadrži prividno visoke količine šećera i natrija te aditive i nusproizvode koji mogu oštetiti vaš crijevni mikrobiom. To može negativno utjecati na metabolizam jer vaš mikrobiom igra glavnu ulogu u regulaciji metaboličkih funkcija.
Namirnice s visokim udjelom šećera
Slatke namirnice koje uključuju peciva i slatkiše, mogu pridonijeti lošem metabolizmu ako se često jedu. Previše dodanog šećera može izazvati upalu, što otežava učinkovito funkcionisanje metabolizma. Visoki unos šećera također može dovesti do oksidativnog stresa, dodatno oštećujući tjelesne metaboličke puteve.
Slane grickalice
Slane grickalice poput pereca, čipsa i začinjenih orašastih plodova često se nalaze u ishrani, ali s vremenom, konzumiranje previše hrane s visokim udjelom natrija može povećati krvni pritisak što dovodi do faktora rizika za metaboličke bolesti poput hipertenzije i inzulinske rezistencije. Na kraju, to može dovesti do ozbiljnijih hroničnih stanja, uključujući bolesti srca.