Zdrave opcije
45

Želite izgubiti salo? Ovo su namirnice koje biste trebali uvrstiti u svoju ishranu

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Kada je u pitanju gubitak kilograma, ono čime opskrbite kuhinju i frižider igra ključnu ulogu u postizanju vaših fitnes ciljeva.

Odabirom hranljivih, niskokaloričnih namirnica, možete pomoći svom tijelu da ubrza metabolizam, kontrolira žudnju i održava osjećaj sitosti.

Lista namirnica za zdrav gubitak masti je podijeljena u tri dijela: proteini, ugljikohidrati i masti. Ako primijetite, većina namirnica koje se preporučuju su cjelovite namirnice koje su minimalno obrađene.

Ako želite da izgubite masnoće, želite da budete sigurni da su vaša dijeta i ishrana pod kontrolom. Pobrinite se da imate kalorijski deficit, a također se pobrinite da jedete uglavnom 'cjelovitu' hranu. Hrana koja je bogata nutrijentima.

Fokusiranje na ove tri grane pomoći će u gubitku masti promoviranjem uravnoteženog pristupa koji će efikasno podstaći vaše cijelo tijelo. Poznato je da proteini podržavaju mišićne grupe i održavaju vas sitima. Zdrave masti mogu usporiti probavu i regulisati hormone. Konačno, ugljikohidrati će pružiti energiju i spriječiti žudnju za nezdravim opcijama.

Protein

Neke od najboljih proteinskih opcija koje preporučuju su: mljevena puretina, nemasna mljevena junetina, pileća prsa, jaja, bjelanjci, tunjevina, losos, grčki jogurt, tofu i grah.

Zdrave masti

Postoji mnogo opcija zdravih masti, ali ne zaboravite da ih uživate u umjerenim količinama: avokado, orašasti plodovi (bademi, indijski oraščići, pistacije, itd.), orašasti plodovi (maslac od kikirikija, bademov puter), maslinovo ulje/ulje avokada, tamna čokolada, sir, i grčki jogurt.

Zdravi ugljikohidrati

Iako ugljikohidrati imaju lošu reputaciju, važno je odabrati zdravije alternative kako se ne biste osjećali ograničeno dok gubite na težini: riža, krompir, zob, leća, voće (jabuke, banane, lubenica, bobičasto voće, itd.), povrće (brokula, mrkva, karfiol, paprika itd.)⁣.

Vezani članci