No jeste li znali da lubenice mogu eksplodirati? Naime, ako na lubenici primijetite bijelu pjenu važno ju je odmah izbaciti iz stambenog prostora i odložiti negdje na sigurno jer mogu eksplodirati i nanijeti popriličnu štetu u kućanstvu.
Keith Schneider, profesor na Odsjeku za znanost o hrani i ljudsku prehranu na Sveučilištu u Floridi objasnio je zašto lubenice pjene ili eksplodiraju.
"To se vjerovatno događa zbog vrućine. Voće, ako je malo oštećeno, može početi fermentirati. Ako dođe do dovoljne fermentacije, koja proizvodi plin, može se stvoriti dovoljno unutarnjeg pritiska da lubenica pukne ili eksplodira", pojasnio je.
"To je isti proces koji se događa u proizvodnji piva i vina", dodao je.
Pjena najčešće počne izlaziti iz dna lubenice, a u drugim, blažim slučajevima, lubenica bi se mogla otvoriti uz prasak kad je počnete rezati.