Bili smo na izboru "ajvara godine": Iako recept nije nikakva tajna, najukusniji nije pobijedio
Već petu godinu zaredom u Sarajevu je održan izbor za ajvar godine pod organizacijom kompanije RSG Media. Slušatelji iz cijele BiH imali su priliku slati svoje ajvare u prostorije radija, a uz to su trebali navesti i zašto smatraju da je baš njihov najbolji.
Odluka da kroz degustaciju odabere najbolji ajvar pripala je poznatom bh. kuharu Almiru Mukači, koji podržava ovaj projekat od samog početka, a dok se Mercator Centrom u Ložioničkoj širio miris dobro poznatog specijaliteta, pred njim nije bio nimalo jednostavan zadatak.
Kako smo saznali, ajvari su pristizali iz različitih dijelova BiH, a bilo je tu onih po "sandžačkom receptu", onih čiji se recept prenosio kroz generacije, ajvara pravljenih s domaćim paprikama, kao i onih pravljenih sa dragom osobom, pa čak i uz učešće cijele porodice.
"Bilo je kreativnih odgovora slušatelja zašto je baš njihov ajvar najbolji. Nekako većinom svi to vežu uz emocije koje ajvar nosi, jer ipak smo od starijih naučili da ga pravimo i jedemo. Vjerujem da je naš kuhar prepoznao te emocije kod pravog i najboljeg ajvara", rekla je Amna Osmanagić, PR menadžerica RSG Medije.
Bh. kuhar probao je ukupno 27 ajvara, da bi naposlijetku odabrao onaj najbolji, a koji je, ispostavilo se, napravila gospođa Nermina Mustajbegović. Odmah nam je otkrio šta dobar ajvar mora imati, a što je prepoznao i u pobjedničkom.
"Najvažnije je da imamo strpljenja. Za ajvar treba jako puno vremena. Najbolja varijanta je da se svo povrće griluje, da se peče na vatri i da dobijemo taj dimljeni okus. Zatim se svo povrće mora oguliti, naročito paprike, te potom napraviti balans u kiselosti i slatkoći. Ajvar ne smije da izgori, a to se najbolje prepozna po tome što njegova boja treba biti svijetlo narandžasta", objašnjava Mukača.
U pojedinim trenucima moglo se primijetiti i da Almir nije bio sasvim zadovoljan svim teglicama koje je probao, a potvrdio nam je i da pobjednika nije izabrao samo na osnovu okusa.
"Bilo je više ajvara koji su izgorjeli, a to znači da ga nisu baš dobro miješali. Ajvar godine se od početka najviše isticao. Jedan je možda okusom bio i bolji od njega, ali je imao puno ljuspica od paprike, tako da njegova struktura nije bila idealna", zaključuje Mukača.
Osim "ajvara godine", proglašeni su i najbolji ajvari među slušateljima Radija MIX i RSG, a pripali su Branki Radović i Saneli Maličević. Mercator je najbolje učesnike i nagradio - najbolji ajvari slušateljica radija RSG i MIX osvojile su poklon kupovinu u vrijednosti od po 250 KM, dok je ajvar koji je osvojio prvo mjesto nagrađen poklon kupovinom u Mercatoru u vrijednosti 500 KM.
Da događaj ima i svoj humanitarni karakter, pokazala je i činjenica da je RSG Media, kao inicijator ideje, sve tegle koje su stigle na njihovu adresu odlučila donirati udruženju Pomozi.ba.
"Već godinama RSG Media donira ajvar našem udruženju i zaista nam je drago zbog toga. Mi ajvar koristimo u sklopu projekta 'Obrok za sve' gdje svakog dana pravimo 1.000 obroka za socijalno ugrožene ljude, većinom starije osobe koje ne mogu sebi priuštiti hranu. Koristimo ajvar i prilikom pripreme određenih obroka, ali ga doniramo i u telgicama. Njima to mnogo znači i jako nam je drago što imamo priliku ovim malim znacima pažnje usrećiti i uljepšati život ljudima u teškoj situaciji. Nadam se da će ovaj projekat nastaviti i narednih godina", rekla je Maja Arslanagić-Hrbat ispred udruženja Pomozi.ba.
Na ovom gastro događaju, posjetitelji su uživali u raznovrsnim ukusima ajvara, a osim što su imali priliku očuvati stare recepture, upoznali su se i sa "novim" sastojcima i tehnikama pravljenja ajvara.
Inače, BBC je o ovom specijalitetu prošle godine pisao kao o "balkanskom kavijaru". Riječ ajvar dolazi od turske riječi hayvar, što znači "posoljena ikra", a kojim god se receptom koristili prilikom njegovog pravljenja, on ostaje neizostavan dio, kako Balkana, tako i bosanskohercegovačke kuhinje i ponosa.