Ususret jeseni
44

Tajna savršenog ajvara krije se u jednom dodatku: Isprobajte ga i bit ćete oduševljeni okusom

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Jedan sastojak može značajno poboljšati okus ajvara. Naime, riječ je o hrenu.

Za pripremu vam je potrebno: tri kilograma crvenih paprika, 30 dekagrama hrena, tri decilitra ulja, decilitar alkoholnog octa i kašika soli.

Priprema ajvara

Paprike dobro operite i sameljite. Nakon toga ih stavite u veću šerpu i kuhajte dok smjesa ne postane gusta.

Dodajte so i ulje i kuhajte dok se svi sastojci u potpunosti ne sjedine. Dodajte hren i ocat, dobro promiješajte.

Ajvar sipajte u zagrijane, sterilisane tegle. Nakon što ih zatvorite, prekrijte ih folijom. Ovako pripremljen ajvar treba stajati na suhom mjestu najmanje 24 sata prije nego što ga pojedete.