Četiri namirnice koje sadrže zdrave masti dobre su za zdravlje srca
Zdrave masti, kao što su mononezasićene i polinezasićene masti koje se nalaze u hrani kao što su avokado, maslinovo ulje, orašasti plodovi i masna riba, igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja srca.
Ove četiri zdrave masti koje treba jesti više za zdravlje kardiovaskularnog sistema i snižavanje nivoa holesterola.
Avokado
Avokado je bogat vlaknima i zdravim mastima, koji potiču sitost i smanjuju ukupni unos kalorija. Vlakna pomažu da ostanete siti na duže periode, suzbijajući nepotrebne grickalice i prejedanje. Osim toga, bogati su mononezasićenim mastima, koje pomažu u snižavanju "lošeg holesterola" (LDL).
Masna riba
Masne ribe su bogate omega-3 masnim kiselinama, posebno EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Ove masti su esencijalne za različite tjelesne funkcije i povezane su s podrškom napora za mršavljenje.
Losos, skuša i sardine bogati su omega-3 masnim kiselinama, koje snižavaju trigliceride i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Omega-3 također podržavaju gubitak težine poboljšavajući metaboličko zdravlje.
Orasi
Mononezasićene i polinezasićene masti u orašastim plodovima pomažu u snižavanju nivoa LDL holesterola, poznatog kao "loš" holesterol. Ove masti također podstiču povećanje HDL holesterola, koji se smatra "dobrim" holesterolom, i pomažu u uklanjanju LDL holesterola iz arterija.
Bademi, orasi i pistacije su odlični izvori zdravih masti, vlakana i proteina. Oni pomažu u snižavanju holesterola i održavaju vas sitima, sprečavajući prejedanje.
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje se pretežno sastoji od mononezasićenih masti, posebno oleinske kiseline, koja je poznata po svojim zdravstvenim prednostima. Mononezasićene masti u maslinovom ulju pomažu u snižavanju nivoa LDL holesterola, što je ključno za smanjenje rizika od srčanih bolesti.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje prepuno je antioksidansa i mononezasićenih masti, koje pomažu u smanjenju upale i poboljšanju nivoa holesterola. To je osnovna namirnica u mediteranskoj ishrani zdravoj za srce.