Različiti stavovi
5

Da li je sigurno jesti hranu koja nam ispadne na pod?

Klix.ba
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mnogima od nas često ispadne hrana na pod, neki je bez mnogo ustručavanja podignu i pojedu, dok je za druge to gotova stvar te odustaju od obroka ili deserta. Postoje i ljudi koji vjeruju u pravilo "pet sekundi", koje znači da je hrana sigurna za jelo ukoliko na tlu provede manje od pet sekundi.

Pet sekundi je sve što je potrebno

Ukoliko budemo gledali različite izvještaje, pravilo "pet sekundi" se povezuje s Jillian Clarke koja je učestvovala u istraživanju na Univerzitetu Illnois. Ona je stavljala hranu na pločice s bakterijama te je nakon određenih vremenskih perioda posmatrala da li će one utjecati na nju ili ne. U izvještaju je navela da su bakterije kontaminirale hranu, ali ne i količinu bakterija.

Kako se bakterije prenose i u kojoj količini?

Prema istraživanju iz 2007. godine, količina bakterija koja se prenosi na hranu definitivno osvisi o količini bakterija na površini. To nema nikakve veze s vremenskim periodom koji hrana provede u kontaktu s kontaminiranom površinom. Razlika je i u vrsti površine na koju krana padne. Primjera radi, bolje je da hrana padne na tepih, nego na parket, jer se vjeruje da su glatke površine najgore kada je riječ o sakupljanju bakterija. Neki eksperti tvrde da količina bakterija ovisi i o vrsti hrane. Ljepljiva hrana poput džema i sladoleda će sakupiti više bakterija, dok će hrana poput sendviča, keksa i voća sakupiti manje bakterija. Postoje ljudi koji ne vjeruju u pravilo "pet sekundi" te odmah nakon podizanja hrane počinju da je jedu.

Jesti hranu koja je ispala na pod ili ne?

Ovo pitanje izaziva različita uvjerenja, a sva opravdanja ljudi se mogu smatrati tačnim na određeni način. Da li će neko jesti hranu koja je ispala na pod u potpunosti ovisi o njegovom izboru i nivou higijene. U svakom slučaju, konzumiranje takve hrane može biti opasno po zdravlje pa se radije riješite te navike.