Pet sekundi je sve što je potrebno
Ukoliko budemo gledali različite izvještaje, pravilo "pet sekundi" se povezuje s Jillian Clarke koja je učestvovala u istraživanju na Univerzitetu Illnois. Ona je stavljala hranu na pločice s bakterijama te je nakon određenih vremenskih perioda posmatrala da li će one utjecati na nju ili ne. U izvještaju je navela da su bakterije kontaminirale hranu, ali ne i količinu bakterija.
Kako se bakterije prenose i u kojoj količini?
Prema istraživanju iz 2007. godine, količina bakterija koja se prenosi na hranu definitivno osvisi o količini bakterija na površini. To nema nikakve veze s vremenskim periodom koji hrana provede u kontaktu s kontaminiranom površinom. Razlika je i u vrsti površine na koju krana padne. Primjera radi, bolje je da hrana padne na tepih, nego na parket, jer se vjeruje da su glatke površine najgore kada je riječ o sakupljanju bakterija. Neki eksperti tvrde da količina bakterija ovisi i o vrsti hrane. Ljepljiva hrana poput džema i sladoleda će sakupiti više bakterija, dok će hrana poput sendviča, keksa i voća sakupiti manje bakterija. Postoje ljudi koji ne vjeruju u pravilo "pet sekundi" te odmah nakon podizanja hrane počinju da je jedu.
Jesti hranu koja je ispala na pod ili ne?
Ovo pitanje izaziva različita uvjerenja, a sva opravdanja ljudi se mogu smatrati tačnim na određeni način. Da li će neko jesti hranu koja je ispala na pod u potpunosti ovisi o njegovom izboru i nivou higijene. U svakom slučaju, konzumiranje takve hrane može biti opasno po zdravlje pa se radije riješite te navike.