Novo mjesto u gradu

Dašak Japana u Sarajevu: Posjetili smo novi sushi bar Arigato na Čobaniji i donosimo vam utiske

Sushi bar Arigato otvorio je svoja vrata za posjetitelje, nalazi se na Čobaniji (Foto: D. S./Klix.ba)
Sushi bar Arigato otvorio je svoja vrata za posjetitelje, nalazi se na Čobaniji (Foto: D. S./Klix.ba)
I. B.
29.03.2023. u 16:37

Ne morate biti Japanac ni veliki poznavaoc japanske kulture da biste znali za sushi. Ovo tradicionalno azijsko jelo kroz godine je postalo jedno od najpopularnijih u svijetu, a Sarajevo je od sada bogatije za novo mjesto gdje ga možete jesti - Arigato. Posjetili smo ga među prvima.

Jedan od omiljenih, ali i najpopularnijih specijaliteta s ribom je sushi, jelo s kuhanom rižom začinjenom sirćetom koja se uglavnom servira sa sirovom ili dimljenom ribom te povrćem ili tropskim voćem.

I sarajevska gastro scena je posljednjih godina postala bogatija kada je riječ o ovoj japanskoj deliciji, a možete je naći u brojnim našim restoranima, kao i u pojedinim većim marketima gdje se prodaje sushi za ponijeti.

Stoga, sjajna vijest za ljubitelje sushija, ali i one koji su zainteresovani da ga prvi put probaju, je ta da se danas u Sarajevu otvorio novi sushi bar Arigato.

Arigato se nalazi u jednoj od najpoznatijih sarajevskih ulica s hranom (Foto: D. S./Klix.ba)
Arigato se nalazi u jednoj od najpoznatijih sarajevskih ulica s hranom (Foto: D. S./Klix.ba)

Arigato se nalazi na adresi Hamdije Kreševljakovića na Čobaniji, a riječ je o restoranu iza kojeg stoje poznati bh. kuhar Almir Mukača i višegodišnji sushi majstor Kenan Hasković.

Ovaj dvojac nagovijestio nam je već u januaru na Sarajevo Street Food Marketu kako spremaju zajednički projekat, a sada smo ga napokon i dočekali i njihov restoran posjetili među prvima.

Dašak Japana u Sarajevu

"Ideja za sushi bar nastala je iz iskustva koje Kenan i ja imamo u ugostiteljstvu. Zaključili smo da Sarajevu fali ovakvo mjesto, koje će imati malo bolju ponudu sushija, biti na finoj lokaciji te raditi nešto duže. Kenan je preko 12 godina u ovom poslu i jedan je od najboljih sushi majstora u gradu, a ja sam još uvijek u fazi učenja", govori nam Mukača.

Spicy shrimp roll sushi (Foto: D. S./Klix.ba)
Spicy shrimp roll sushi (Foto: D. S./Klix.ba)

Govoreći o ponudi, objasnio nam je da se ekipa fokusirala na varijante koje su već poznate ljudima.

"Nekada je potrebno vremena za prilagođavanje, pogotovo kada je riječ o sushiju. Iako je vrlo popularan među omladinom i tinejdžerima, starijim generacijama on je još uvijek nepoznanica, naročito jer govorimo o sirovoj ribi. Tu je nekih 17-18 artikala sa osnovnim varijantama sushija, a za one najzahtjevnije imamo i Nigiri - najbolji dio ribe", priča on.

U ponudi smo pronašli i pohovane škampe, spring rolls (proljetne rolnice), popularni ramen te miso supu.

Miso supa (Foto: Arigato)
Miso supa (Foto: Arigato)

"Prvo pitanje koje postavimo ljudima je: vole li sirovo ili ne. Sushi je pravo iskustvo, a našim gostima dajemo ga iz prve ruke, budući da mogu gledati sushi majstora kako sprema jelo odmah ispred njih. Zatim imate priliku da degustirate nekoliko vrsta, a onda odaberete što vam se sviđa i šta želite jesti", nastavlja Mukača.

Bh. kuhar nam je provukao kroz uši i da će Arigato vremenom svoju ponudu obogatiti, a gosti će imati priliku uživati i u tematskim večerama.

Philadelphia sushi (Foto: D. S./Klix.ba)
Philadelphia sushi (Foto: D. S./Klix.ba)

S druge strane, razgovarali smo i s Kenanom koji nam je, između jela koja je pripremao, otkrio više o svojoj ljubavi prema pravljenju sushija.

"Prije 12 godina se pojavila prilika da učim i radim sushi sa jednim majstorom iz Beograda. Vremenom sam to zavolio i shvatio da je to jedan od najlakših poslova u kuhinji. Nastavio sam se time baviti i imao sam priliku puno putovati, 'krasti' znanje i probati sushi na mnogim mjestima gdje se ljudi istinski njime bave. Tako sam istančao svoj okus i naučio šta je sve potrebno da bi ovo jelo bilo vrhunsko", priča Hasković.

A koja je tajna dobrog sushija?

U Arigato sushi baru koriste se samo kvalitetni sastojci. Tu je riža koja je među najkvalitetnijim u svijetu, domaća i vrlo kvalitetna riba, dok su za pojedine namirinice, Almir i Kenan "digli standarde" te ih nabavljaju vani.

Kenan, koji je rođeni Sarajlija i sushi znalac, otkrio nam je i šta je tajna dobrog sushija, a to je da u njemu ne smije dominirati intenzivni okus ribe.

"Ako imamo sve sastojke neophodne za dobar sushi, onda će se on dopasti svakom ko ga proba. U tome je tajna. Ne smije preovladavati intenzivni okus ribe i zato se stavljaju đumbir, avokado, zatim i wasabi te soja, koji daju slanoću ribi i neutrališu intenzitet njenog okusa. Bitno je da su sastojci svježi i kvalitetni i imat ćete kompletno jelo, koje je pritom i ukusno", kaže Hasković.

Kenan Hasković je već godina sushi majstor (Foto: D. S./Klix.ba)
Kenan Hasković je već godina sushi majstor (Foto: D. S./Klix.ba)

Strana, ali mnogima poznata riječ "arigato", poslužila je ovom dvojcu kao inspiracija za ime njihovog restorana, a objasnili su nam i šta ono za njih predstavlja.

"Kao što to već mnogi znaju, 'arigato' na japanskom znači 'hvala' i mi prvenstveno želimo pokazati da smo zahvalni Bogu i svim svojim ljudima jer imamo mogućnost raditi ono što volimo. Naravno, naša vodilja su i ljudi koji jedu našu hranu, a ovo 'hvala' pripada i njima. U to se uklopa i naš logo koji implicira hram sa crvenim izlazećim suncem koje asocira na Japan", priča nam Mukača.

Almir Mukača (Foto: D. S./Klix.ba)
Almir Mukača (Foto: D. S./Klix.ba)

Za kraj, pozvali su sve ljubitelje sushija da posjete Arigato. Sigurno je da će tamo, čak i oni kojima se nije dopao na prvu, pružiti drugu priliku ovom specijalitetu.

"Prvih godina kada smo krenuli sa pravljenjem sushija, dolazili su nam samo oni istinski ljubitelji i poznavaoci ovog jela. Ostali su godinama bježali od njega. I dalje postoji mnogo ljudi koji nisu probali sushi ili su ga jeli na krivom mjestu, a neke je i strah šta će naručiti. No, ne treba biti tako. S pravilno pripremljenim sushijem svi će biti zadovoljni", poručuje Hasković.

Spring rolls (Foto: D. S./Klix.ba)
Spring rolls (Foto: D. S./Klix.ba)

"Moramo se malo otvoriti prema međunarodnoj kuhinji. Volio bih da nam sutra kažu da imamo sushi baš kakav se pravi u Japanu. A ko god voli ribu, ovdje će definitivno naći nešto za sebe", zaključio je Almir.

Arigato je dostupan i na aplikacijama Glovo i Korpa, a ako je jedino što vas sprečava da probate sushi, to što se morate boriti sa kineskim štapićima, vlasnici su mislili i na to te u svojoj ponudi imaju posebne "alatke".

Posebni štapići za one kojima ova tehnika predstavlja problem (Foto: D. S./Klix.ba)
Posebni štapići za one kojima ova tehnika predstavlja problem (Foto: D. S./Klix.ba)

"Bit će borbe sigurno, tako da smo i to riješili. Ovo su posebni štapići za najmlađe goste, ali i i oni koji imaju problema sa tehnikom držanja", poručili su.

I kako smo na početku rekli, ne morate biti Japanac ni poznavaoc japanske kulture da biste znali za sushi. Ova takozvana "brza hrana starih vremena", koja se nekada prodavala po ulicama, postala je moderno jelo koje se poslužuje u restoranu. Ipak, ovoga puta Sarajlije je imaju priliku jesti baš onako kako treba - gledajući pripremu sushija ispred sebe, uživajući u uravnoteženom okusu sastojaka i na mjestu koje je ujedno i jedna od najprometnijih "gladnih" ulica našega grada.

1.4k