Važna je jedna stvar
25

Dodavanje maslinovog ulja u kafu novi je trend u svijetu, evo koje zdravstvene dobrobiti donosi

D. J.
© Shuttertsock
© Shuttertsock
Kafa je mnogima jedan od omiljenih toplih napitaka i postoji stotine načina na koje se ona može piti - sa šećerom ili bez, s mlijekom ili bez, sa šlagom, karamelom, cimetom i brojnim drugim dodacima.

Nedavno je najveći svjetski lanac kafeterija Starbucks u Italiji počeo prodavati kafu s maslinovim uljem, a taj dodatak u kafi je brzo stekao popularnost i u drugim zemljama jer sadrži brojne zdravstvene benefite.

Kada je riječ o interakciji maslinova ulja s kafom, maslinovo ulje oblaže sluznicu želuca, što može usporiti apsorpciju kofeina iz kave. To može pomoći da se izbjegne takozvani "pad" koji često slijedi nakon brzog buđenja. Ova sposobnost premazivanja želuca također može pomoći neutralizirati dio kiselosti kave. Maslinovo ulje je samo po sebi superhrana sa svojim impresivnim prednostima. Puno je mononezasićenih i polinezasićenih masnoća korisnih za srce, koje pomažu u smanjenju lošeg holesterola dok povećava dobar holesterol, što može pomoći u prevenciji bolesti srca. Također je utvrđeno da maslinovo ulje snižava krvni pritisak.

Masnoće, uključujući maslinovo ulje, usporavaju probavu, pomažu da se dulje osjećamo sitima i nude održivu energiju. To znači da masti također prigušuju odgovor šećera u krvi, pomažući nam da izbjegnemo velike skokove šećera u krvi nakon jela. Premda su ovo sjajne vijesti za one s dijabetesom ili drugim metaboličkim stanjima, također će pomoći i ostalima da izbjegnu nagli gubitak energije koji se ponekad mogu dogoditi nakon jela.

Ko želi isprobati ovu kombinaciju, važno je da koristi visokokvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje. Naime, takvo se ulje manje obrađuje i zadržava više hranjivih tvari. Također će imati profinjeniji okus dajući orašastu slatkoću kafi.