Jednostavni trikovi
43

Dva svakodnevna sastojka spriječit će da kriške banane potamne

L. R.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ako ste ikada u slastičarnici ili restoranu vidjeli kolač ukrašen bananama i pitali se kako da ovo voće nije potamnilo, zapravo postoje dva jednostavna trika.
Ukoliko banane u desertima nisu prekrivene šlagom ili nekim drugim sastojkom, dovoljno je da imate voćni sok ili med.

Kiselina u soku pomaže da narezane banane ne ispuštaju enzime koji uzrokuju njihovo tamnjenje. Zbog toga se najčešće preporučuje da koristite sok od limuna, narandže ili ananasa. Možete koristiti i limunadu ili jednostavno direktno iscijediti limun te na taj način smanjiti da voće potamni.

No, ono lošija strana ovog jednostavnog trika je to što banane i kolač mogu dobiti opor okus. Ipak, slastičari ističu da postoji i alternativa, a riječ je o soku od jabuke.

Sok od jabuke ima sladak okus, ali i on ima određenu dozu kiselog okusa. Stoga je također možete koristiti za sprječavanje procesa tamnjenja banane.

Iako većina slastičara i kuhara preporučuje voćne sokove, med također može biti odlična opcija. To je zato što med ima pH vrijednost od 3,2 do 4,5 što ga čini kiselim, iako to možda i ne osjetite tokom konzumacije. On zapravo sadrži peptidni spoj, koji zaustavlja djelovanje enzima.

Za ovaj trik, potrebno je otopiti jednu kašiku meda sa 100 mililitara vode. Nakon što se med istopi u vodi, potopite narezane banane u smjesu na 30 sekundi.