Gastro priče koje vas čekaju na ovogodišnjem Moba Street Food Festivalu
Moba spaja različite okuse svjetskih kuhinja, te nudi i domaće specijalitete u neobičnim izdanjima, pružajući priliku svim posjetiteljima da okuse i dožive nešto novo, a u nastavku donosimo gastro kutke i jela koje ne smijete propustiti.
Ljubitelji slasnih burgera naći će se pred velikim izazovom koji burger prvi degustirati jer će više gastro kutaka uz druga jela ponuditi i sočne burgere sa svojim potpisom.
Von Herzog, popup food & bar iz Mostara, iznimno popularni po svojoj ponudi smash burgera, mnoge privlače i s jelima baziranim na dimljenom mesu što je posebna atrakcija za sve posjetitelje. Svi smash burgeri dolaze u brioche pecivu kreiranom po posebnoj recepturi, a vi odaberite single ili double verziju burgera. U Von Herzog kuhinji kreirana su i dva nova burgera koja će biti ekskluzivno predstavljena na Moba Street Food Festivalu te Flamengo - dimljeni svinjski flam u bao pecivu.
Iz Sarajeva u Mostar dolazi gastro kutak Burgerica. Ekipa spojena obiteljskim vezama, ali i velikom ljubavi prema hrani. Uživaju u novim idejama, isprobavanju drugačijih recepata te u eksperimentiranju okusima i začinima. Na Mobi će pripremati ukusne smash burgere napravljene od četiri vrste 100 posto domaćeg mesa, servirane u mliječnom pecivu ili na drugačiji način- u tortilji, s dodatkom sira, umaka, zelene salate, kiselih krastavaca.
Iz samog srca Sarajeva ponovno nam stiže i Gastro Pub Fabrika. Ovaj tim mladih momaka na čelu s kuharom koji ima dugogodišnje iskustvo na street food festivalima može se pohvaliti munjevitom brzinom usluge i raznovrsnim menijem. Gastro Pub Fabrika nudi nekoliko vrsta sočnih burgera od mesa s različitim dodacima, a ističu i Veggie burger za one koji ne jedu meso. Za one koji više preferiraju sendviče, tu je fantastičan izbor pilećih specijaliteta. Ako želite nešto za grickanje s ekipom uz pivo, potražite njihovu finger-food ponudu.
Profesionalni i dobro poznati kuhar Marko Landeka i kolega Luka klasičnoj streetfood hrani dali su svoj "preokret" i kreirali specijalitete pred kojima niti jedan food kritičar ne bi ostao ravnodušan. Gastro House by Laki svoju pažnju i vještine iz dugogodišnjeg iskustva usmjerili su na odabir kvalitetnih sastojaka i sljubljivanje različitih tekstura i okusa. Na Moba Street Food Festivalu probajte specijalitete Burger by chef, hrskave krumpiriće s umakom od tartufa i Grana Padanom, te Siciliana wrap.
Ispred Kuće Vilenjaka, ukusne gastro zalogaje na Moba Street Food Festival, donose dva mlada entuzijasta- chef Kristian i kolega Goran. Motivirani željom da svako nepce kod njih može pronaći kombinaciju okusa koja im odgovara, klasičnoj streetfood ponudi burgera dodali su mediteranski i gurmanski preokret, obogativši ih rikulom, gamberima, parmezanom, rajčicom te posebnim umacima i dodacima. Uz burgere, kreirali su i sočni pulled pork u mekanom pecivu s hrskavom coleslaw salatom. Bit će težak zadatak odlučiti što od navedenih jela prvo degustirati.
Nakon bogate ponude burgera, na Mobu dolazi još jedan chef s uigranim kolegama i drugačijom ponudom jela. Nasmijani ambasadori azijske kuhinje, gastro tim Profa23 i ove godine je nezaobilazna stanica na Moba Street Food Festivalu za sve ljubitelje ove kuhinje i one koji bi ju prvi put probali. Iskustvo rada u različitim državama, osvojene festivalske nagrade, traženje porcije više najviše govore o ljubavi i predanosti kojima chef Matej Šušak donosi dašak Azije primamljivim okusima i mirisima u Hercegovinu. Njihov zaštitni znak su Wok jela, Korejski sendvič i Bao Buns.
Mucha Lucha je meksički gastro kutak iz Sarajeva koji okuplja mlade i strastvene kuhare. Inspirirani ljubavlju prema meksičkoj gastronomiji, kreirali su jela koja odišu svježinom i kvalitetom sastojaka uz autentičnost meksičke kuhinje. Hrskavi tacosi ili sočne tortilje, salsa, guacamole umak uz chilli con carne začine i odabir mesa prema svojoj preferenciji možete kreirati jelo zbog kojeg će Mariachi u vašem želucu odsvirati najveseliju meksičku pjesmu. Bogata Mucha Lucha ponuda uključuje Tacose, Quesadille, Burrito bowl i Nachose.
Iz Tuzle na Moba Street Food Festival dolazi gastro tim Darkwood koji će pripremati inovativne pizze. Vode se motom da žele izbjeći monotoniju sastojaka i cilj im je pokazati kako pizza može biti zabavno gastro iskustvo. Osim veganskih i vegetarijanskih jela koja se na street food festivalima rijetko nalaze, u Darkwood gastro kutku potražite i pizzu od bezglutenskih sastojaka. Osim zanimljivog izbora pizza, moći ćete uživati i u njihovoj falafel salati, kreiranoj kao osvježavajuće jelo idealno za vruće ljeto.
Iza brenda Mangio Pasta powered by OŠ JOŠ food stoji mladi bračni par, Nikolina i Marko iz Mostara, koji su okupili tim i krenuli u uzbudljivu avanturu koja uključuje njihovu strast prema hrani i želju za novim izazovima. Pored Hot doga, Kobasice sa sirom i Radatz debrecinke koji su već prepoznati od streetfood znalaca, Mangio Pasta ekipa ove godine ekskluzivno za Moba Street Food Festival priprema novo i atraktivno jelo Veggie Wheel pastu. To je jedinstveni spoj špageta, kremastog i pesto umaka, koji se pred posjetiteljima sprema u velikom kolutu livanjskog sira što mu daje neodoljivu i posebnu aromu.
Organizatori su mislili i na sve ljubitelje slatkog zalogaja. Nemoguće je zamisliti ljeto bez sladoleda, a Akademija Coffee Concept Bar na Mobu dolazi sa Soft Ice Cream zanimljivom vizualnom stanicom i sladoledom jedinstvenim u Mostaru. Na radost svih sladokusca, pripremat će bezglutenski soft sladoled od čokolade i vanilije te kombinaciju ta dva okusa. Probudite svoju kreativnost i obogatite svoj sladoled hrskavim pistacijama, ušećerenim bademima, plazma keksom, šećernim ili čokoladnim bombonima, Oreo keksom ili tekućim preljevom od šumskog voća, karamele, čokolade i vanilije.
Prepoznatljiv, slatkast miris pokazat će vam put do Francuskih palačinki, kvalitetnog i interesantnog proizvoda iza kojeg već 8 godina stoje dvije sestre. Francuske palačinke predstavljaju moderan i brz način pripreme palačinki. Uz atraktivan način pripreme, izdvajaju se svježinom sastojaka, velikom ponudom namaza i dodataka kao i brzinom pripreme. Neodoljiv miris, mnoštvo različitih nadjeva i dodataka umotanih u mekano, toplo tijesto originalne francuske recepture nešto je čime svakako trebate počastiti svoje nepce, a za pripremu palačinke je potrebno samo 30 sekundi.
Izbora je mnogo, ali ne brinite, kroz 12 dana imate sasvim dovoljno vremena za degustaciju bogate gastro ponude, te druženje i uživanje u koncertnom programu u ljetnim večerima pod otvorenim nebom. Ulaz na sve večeri festivala je slobodan. Festival možete pratiti na službenim Facebook i Instagram kanalima.