"Pita" sa krompirom
0

Ideja za ručak: Pripremite tradicionalnu kljukušu

N. O.
Foto: Instagram/Sos Kuhinja
Foto: Instagram/Sos Kuhinja
Kljukuša je tradicionalno bosansko jelo koje u zavisnosti od dijelova države ima različite nazive te se može jesti uz različite dodatke poput mesa, jogurta ili pavlake - ali suština u svakoj verziji ostaje ista, a to je da se zasniva na krompiru.

Recept za ovo jelo pronašli smo na sajtu Coolinarika, a na internetu možete pronaći i brojne videosnimke sa uputama za pripremu.

Mnogi eksperimentišu sa originalnom verzijom koja sadrži samo krompir te služe ovo jelo u kombinaciji sa različitim namazima, mesom i povrćem, ali najčešći prilog je ipak jogurt i kisela pavlaka.

Sastojci:

500 gr krompira, 1 glavica crvenog luka, 5 supenih kašika brašna, 200 ml mlijeka, 50 ml ulja, 2 jaja, 2 čajne kašike soli i 1 čajna kašika bibera.

Priprema:

Krompir ogulite i izrežite na kockice. Luk očistite i isjeckajte što sitnije.

Zatim dodajte sve ostale sastojke i dobro promiješajte.

Smjesu je potrebno izliti na nauljenu tepsiju veličine 20 x 40 cm, pa peći 20 minuta na 250 stepeni.

Nakon što tepsiju izvadite iz rerne ostavite nekoliko minuta da se ohladi, pa onda izrežite na kocke.

Prijatno!