Nema sumnje da će u ovoj torti uživati svi prisutni. Konzumiranje čokolade (naravno, u normalnim količinama) inače dobro utječe na zdravlje. Smanjuje rizik od srčanog udara i poboljšava pamćenje. Recept je sa nama podijelila arminasdelicious.
Sastojci:
- 6 jaja
- 250 gr putera
- 350 gr tamne čokolade
- 3 kašike šećera
- 3 kašike kakao praha
- prstohvat soli
Priprema:
Razdvojiti jaja i umutiti čvrst snijeg od bjelanjaka sa tri kašike šećera sa prstohvatom soli.
Na pari u posudu staviti puter i čokoladu i miješati dok se ne istopi.
Skloniti sa pare pa dodati jedan po jedan žumanjak i miješati varjačom dok se ne sjedini. U čokoladnu smjesu postepeno dodadavati šaum od bjelanjaka i lagano miješati varjačom dok se sastojci ne sjedine.
Na kraju dodati dvije kašike kakao praha i sve lagano sjediniti.
Izliti smjesu u obložen kalup i peći u zagrijanoj pećnici 30 minuta na 200 stepeni. Izvaditi kolač i posuti preostalim kakaom.