Za koru pite vam je potrebno 260 grama brašna, 130 grama hladnog putera isjeckanog na male komadiće, korica dva limuna, dvije kašike mljevenog đumbira, jedno žumance i dvije kašike šećera.
Za fil pite potrebni su vam sok i korica tri grejpa, sok i korica dva limuna, 100 grama kukuruznog brašna, četiri žumanca, 200 grama šećera u prahu i stotinu grama neslanog putera. Za hrskavi vrh pite potrebna su vam četiri bjelanca i 200 grama šećera u prahu.
Pitu počinjete pripremati tako što umiješate sve sastojke za koru, zajedno sa dvije kašike hladne vode. Kada umijesite tijesto, zgnječite ga u glatku kuglu, zamotajte prozirnom folijom i ostavite da se odmori tridesetak minuta u frižideru.
U međuvremenu zagrijte pećnicu na 200 stepeni celzija, a nakon što izvadite tijesto iz frižidera, razvijte ga na debljinu od oko tri milimetra. Utisnite tijesto u kalup prečnika od 20 do 22 centimetra, obložen masnim papirom za pečenje, tako da tijesto prelazi otprilike jedan centimetar preko kalupa.
Pecite koru dvadesetak minuta, a nakon pečenja izrežite ostatak kore do ruba kalupa.
Za pripremu fila potrebno je sok i koricu limuna i grejpa zagrijati u tavi nekoliko minuta. U drugoj posudi umutite kukuruzno brašno, žumance i šećer dok ne dobijete glatku smjesu. Zatim procijedite i sokove citrusa u smjesu te ponovo sve izmiješajte. Smjesu potom stavite na laganu toplotu i miješajte dok se ne zgusne. Na kraju dodajte i puter te miješajte dok se ne istopi u smjesi.
Fil zatim premažite preko kore pite i ostavite da se stegne otprilike dva sata.
Na vrh pite stavljate koru od bjelanaca ili puslica. Umutite bjelance sa šećerom dok ne dobijete čvrstu smjesu. Lagano premažite kolač ovom smjesom i ponovo pecite tridesetak minuta.
Ovako pripremljen kolač možete poslužiti topao ili hladan.