Isprobajte brzi recept za ukusan i osvježavajući sorbe od borovnica
![Ilustracija: Shutterstock](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_200707151.jpg?v=1)
The Spruce Eats piše da će za ovaj recept biti potrebno svega nekoliko sastojaka koje vjerovatno skoro uvijek imate u svojoj kuhinji.
Potrebno je samo da uz malo limuna i soli zaokružite puni ukus, a kada je riječ o samim borovnicama najbolje bi bilo da budu gotovo zrele jer se tada osjeća izvjesna kiselina i prisustvo tianina što dodatno osvježava.
Možete odabrati svježe ili zaleđene borovnice koje su podjednako kvalitetne. U nastavku pročitajte postupak i koje su vam namirnice potrebne za ovaj recept.
Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu ovog deserta:
4 šolje borovnica 1 šolja šećera 1 šolja vode 2 kašike limunovog soka
1/8 kašičice soli
Način pripreme:
Zagrijte šećer i vodu u šerpi na umjerenoj vatri, sve dok se šećer ne istopi. Za to je potrebno oko pet minuta, nakon čega treba dodati so i limunov sok. Nakon toga, u blenderu izmiksajte ovu smjesu zajedno s borovnicama. Ova smjesa će vam poslužiti kao osnova za sorbe.
Ostavite je u zamrzivač na najmanje sat vremena, ali je najbolje da odstoji tokom noći. Sorbe je tada spreman i možete ga poslužiti, ili čuvati u zamrzivaču u adekvatnoj posudi. Prijatno!
Dodatni savjeti:
Ukoliko želite da vam sorbe bude gladak, bez komadića voća, smjesu dobijenu u blenderu dodatno propasirajte.
Ne postoji razlika u ukusu između sorbea od svježih i zaleđenih borovnica, ali je važno da ukoliko koristite druge, prije pripreme odledite navedenu količinu.
Postoji mogućnost da se smanji količina šećera, ali efekat nije podjednako dobar i u tom slučaju desert je najbolje poslužiti odmah bez vraćanja u zamrzivač.