I dok je bijeli luk izuzetno zdrav zbog svojih antibakterijskih, antivirusnih i antifungalnih osobina, njegov specifični i snažni miris je razlog zbog kojeg ga većina ljudi izbjegava.
Poljoprivredinici iz Italije, Alessandro Guagni i Lorenzo Bianchi krairali su novu vrstu bijelog luka, nazvavši ga "bijelim lukom za ljubljenje", a koji je specifičan po tome što ima znatno slabiji okus i miris od standardnog bijelog luka.
"Okus ovog bijelog luka je izuzetno lagan i nadamo se da će se ljudima svidjeti. Bijeli luk je dio mnogih delicija, a posebno je poznat u italijanskoj kuhinji, te se nadamo da će ga ljudi prihvatiti i da ćemo ga plasirati na tržište", kazao je Guagni za Guardian.
Bijeli je luk pun sumpornih jedinjenja koja mu daju karakterističan miris i ukus, te stoga ne baš idealan ukoliko planirate blizak kontakt s nekom osobom
I iako je bijeli luk jedna od omiljenijih namirnica bez koje se ne mogu zamisliti pojedina jela širom svijeta, mnogi kuhari ga izbjegavaju koristiti u velikim količinama budući da uzrokuje loš zadah.