Postoje bolji načini
24

Iznenađujući razlog zašto hljeb ne bi trebali čuvati u plastičnim vrećicama

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Spremanje ostatak hljeba u plastičnu vrećicu može se učini ti kao praktičan način da ih održite svježim. Međutim, to nije najbolji način za očuvanje njegove kvaliteta.
Naime, plastične vrećice zadržavaju vlagu što može uzrokovati da se hljeb smoči i izgubi teksturu. Čuvajte hljeb na način koji mu omogućuje da ostane suh i zadrži svoju teksturu.

Također, čuvanje hljeba u plastičnoj vrećici može pomoći da se brže kvari zbog nedostatka cirkulacije zraka. Bakterije i plijesan bujaju u vlažnom, slabo prozračenom okruženju, a plastična vrećica savršeno je tlo za razmnožavanje ovih neželjenih organizama. Pored toga, one mogu utjecati na okus hljeba. Pekarski proizvodi mogu apsorbovati okus i miris plastike.

Postoji nekoliko načina za čuvanje hljeba kako bi ostao svjež i zadržao svoju teksturu i okus.

Hljeb možete spremiti u papirnu vrećicu ili kutiju za hljeb jer na ovaj način omogućujete bolju cirkulaciju zraka. To pomaže spriječiti da se hljeb namoči i izgubi teksturu.

Prirodni materijali poput pamuka ili lana također omogućuju dobru cirkulaciju zraka i pomažu spriječiti da hljeb postane buđav. Ako imate veće količine hljeba i peciva, koje ne planirate uskoro iskoristiti, možete ih zamrznuti.

Jednostavno zamotajte peciva u aluminijsku foliju ili plastičnu foliju, a zatim ga stavite u plastičnu vrećicu koja se može zatvoriti ili koristite hermetički zatvorenu posudu. Kada ih želite iskoristiti za jelo, odmrznite ga na sobnoj temperaturi ili u rerni.

Ako hljeb planirate pojesti u roku od nekoliko dana, možete ga čuvati na sobnoj temperaturi, na pultu ili u kutiji. Samo pazite da ga držite dalje od izvora topline i vlage.