Iznenađujući razlog zašto hljeb ne bi trebali čuvati u plastičnim vrećicama
Također, čuvanje hljeba u plastičnoj vrećici može pomoći da se brže kvari zbog nedostatka cirkulacije zraka. Bakterije i plijesan bujaju u vlažnom, slabo prozračenom okruženju, a plastična vrećica savršeno je tlo za razmnožavanje ovih neželjenih organizama. Pored toga, one mogu utjecati na okus hljeba. Pekarski proizvodi mogu apsorbovati okus i miris plastike.
Postoji nekoliko načina za čuvanje hljeba kako bi ostao svjež i zadržao svoju teksturu i okus.
Hljeb možete spremiti u papirnu vrećicu ili kutiju za hljeb jer na ovaj način omogućujete bolju cirkulaciju zraka. To pomaže spriječiti da se hljeb namoči i izgubi teksturu.
Prirodni materijali poput pamuka ili lana također omogućuju dobru cirkulaciju zraka i pomažu spriječiti da hljeb postane buđav. Ako imate veće količine hljeba i peciva, koje ne planirate uskoro iskoristiti, možete ih zamrznuti.
Jednostavno zamotajte peciva u aluminijsku foliju ili plastičnu foliju, a zatim ga stavite u plastičnu vrećicu koja se može zatvoriti ili koristite hermetički zatvorenu posudu. Kada ih želite iskoristiti za jelo, odmrznite ga na sobnoj temperaturi ili u rerni.
Ako hljeb planirate pojesti u roku od nekoliko dana, možete ga čuvati na sobnoj temperaturi, na pultu ili u kutiji. Samo pazite da ga držite dalje od izvora topline i vlage.