Pored toga, poznato je kako daje energiju organizmu, ali i snižava krvni pritisak.
Ono što je potrebno znati o jabukovom sirćetu je da ga nikako ne bi trebalo piti samog, već uvijek razblaženog u vodi. Zbog svoje kiselosti, sirće može oštetiti sluznicu ždrijela, ali i zubnu caklinu.
Preporučuje se da se u čašu od 2 dl razmute dvije supene kašike jabučnog sirćeta.
Carol S. Johnston,nutricionista sa Arizona State univerziteta savjetuje da se ovaj napitak pije jednom ili dva puta dnevno i uvijek prije jela, budući da je bitno da sirće bude u želucu prije ikakve hrane.
"Jabučno sirće blokira probavu škroba, čime se unosi manje šećera i ne dolazi do porasta šećera i inzulina u krvi. Budući da se dobre bakterije u našim crijevima hrane neprobavljenim škrobom, rezultat je manja nadutost ii zdraviji probavni sistem", pojasniuo je on za Washinton Post.
Ukoliko pak jabučno sirće pijete bez hrane, nećete imati nikakav poseban utjecaj na gubitak kilograma.
Još jedan savjet - ukoliko nabavljate jabučno sirće, potrudite se da ono bude domaće, organsko, a ne kupovno koje može da sadrži neželjene i štetne aditive.