Uz pomoć polifenola izvađenog iz jagoda naučnici Centra za istraživanje razvoja bioterapije u japanskom gradu Kanazawa napravili su sladoled koji se ne topi.
Ovom otkriću prethodilo je nastojanje da se pomogne farmama jagoda u slučaju da dođe do prirodnih katastrofa. Kako bi u budućnosti pomogli farmama jagoda istraživači su zamolili jednog kuhara da eksperimentiše sa polifenolom, ekstraktom iz jagoda. Nakon što im se kuhar požalio da se slatka pavlaka stvrdne kad joj se doda polifenol, shvatili su da se ulje i voda zbog polifenolne tečnosti ne mogu razložiti. Upravo zahvaljujući tom sastojku napravili su sladoled koji se ne topi.
"Sladoled koji sadrži ovaj sastojak može zadržati originalan oblik duže nego običan sladoled", rekao je šef istraživačkog tima Tomihisa Ota.
Lokalni novinari isprobali su sladoled i držali su ga na suncu na temperaturi od 28 stepeni, a sladoled je i nakon tri sata zadržao svoj oblik.
Proizvodnja sladoleda koji se ne topi počela je širom Japana, a ovo zadovoljstvo košta 4,5 dolara.