Jedna namirnica, bezbroj ukusa: Uživajte u piletini na tri različita načina
1. Piletina i riža
Pileće meso s rižom ima autentičan ukus i može biti savršen ručak ili večera bilo kojeg dana u sedmici.
Peče se na temperaturi od 180 do 200 stepeni. Neophodno je u jednoj posudi kombinovati jogurt, bijeli luk, đumbir, začine i sos od paradajza. Piletinu staviti u drugu posudu. Polovinom mješavine iz prve posude preliti piletinu i staviti je u rernu, a vrhove premazati puterom. Peče se 25 do 30 minuta.
U preostalu mješavinu s jogurtom dodati rižu, staviti soli i bibera pa sve promiješati.
Izvaditi posudu s piletinom iz rerne i pažljivo u nju staviti rižu, te prekriti folijom. Zatim ponovo vratiti sve zajedno u rernu. Preko mješavine riže dodati grah i vratiti da se peče pet minuta bez folije.
U međuvremenu je neophodno kombinovati krastavac, kokosov orah, mentu i limunov sok, uz dodatak bibera i soli i servirati uz piletinu i rižu.
2. Lazanje s piletinom i špinatom
Lazanje s piletinom i špinatom mogu biti omiljeno jelo svake porodice, a prave se od slojeva pilećeg mesa, gljiva, špinata i sira. Ovo jelo se sprema tako što se sve posebno kuha.
Najprije je potrebno piletinu isjeći na kockice i začinjenu je prodinstati na ulju oko pet minuta. Zatim jhe preliti mješavinom pavlake i pustiti da se zgusne.
Pravougaonu vatrostalnu posudu premazati uljem i slagati lazanje. Preko kora staviti piletinu zajedno sa sirom. Zatim opet sloj kora za lazanje preko kojeg se stavljaju gljive, pa opet sloj kora preko kojeg ide špinat. Na kraju staviti kore, a po vrhu obilno posuti trapist i prekriti aluminijumskom folijom. Peče se 45 minuta na 200 stepeni.
3. Piletina i pasta
Piletina s pastom također može biti jedno od omiljenijih jela, naročito ako ste ljubitelji italijanskih specijaliteta.
Prije svega je potrebno isjeckati piletinu, bijeli i crni luk na kockice. Pastu i špinat skuhati prema upustvu s ambalaže. Dok se pasta kuha, na malo ulja popržiti crni luk.
Kad bude gotovo, popržiti bijeli luk da zamiriše, pa dodati bijelo vino. Sve ovo raditi pri umjerenoj temperaturi da bi ostalo sočno. Kad ispari bijelo vino dodati so, biber i vegetu prema ukusu. Zatim dodati vrhnje za kuhanje i smanjiti temperaturu, pa začiniti muškatnim oraščićem.
Za ovo vrijeme je gotova pasta. Isprati je hladnom vodom, dobro ocijediti i dodati u sos zajedno sa špinatom.