Ključni savjeti
31

Kako postići savršeno sočan pileći file nakon prženja: Isprobajte ove trikove

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Iako piletina spada u najzdravije vrste mesa, ponekad je teško postići savršenu teksturu koja je i sočna i mekana. Srećom, postoji nekoliko trikova koji vam mogu pomoći da vaša piletina bude ukusna, sočna i savršeno pripremljena svaki put, bilo da je kuhate ili pečete.
Prvo pravilo koje morate imati na umu jeste da je piletina osjetljivija na temperaturu i način pripreme od drugih vrsta mesa.

Prije nego što počnete pripremati piletinu, obavezno je potpuno odmrznite. Meso koje je još uvijek djelomično smrznuto, ne samo da se duže prži, već također postaje suho jer voda u mesu ne može ravnomjerno ispariti.

Ako želite da vam piletina bude sočna nakon prženja evo nekoliko ključnih savjeta za savršen rezultat:

Ubacite piletinu u vodu koja je već prokuhala, jer će tako meso zadržati vlagu. Ovo je jedan od najučinkovitijih savjeta koji vam može pomoći da piletina bude sočna.

Naime, jedan od najvažnijih savjeta za sočnu piletinu je dodavanje limunovog soka u vodu prije nego što stavite piletinu. Limunov sok ima prirodna svojstva koja pomažu da meso bude mekano, sočno i puno okusa.

Nakon što ste kuhali piletinu, možete je staviti u rernu na nekoliko minuta kako bi dobila zlatnu, hrskavu koricu. Ovaj korak će dodati još jednu dimenziju okusa, dok će piletina ostati sočna iznutra.