Dvije vrste tijesta
496

Jeste li isprobali knedle sa marelicama, tradicionalni austrijski slatkiš?

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Knedle sa marelicama su jedno od najpopularnijih austrijskih jela, a mogu se praviti sa dvije vrste tijesta - sa tradicionalnom verzijom od krompira i sa tijestom od sira. Vrlo se brzo pripremaju i mogu biti lagana i ukusna ljetna večera ili desert.

U nastavku donosimo verziju recepta sa tijestom od sira, a iako se u originalnom receptu preporučuje korištenje austrijskog "Topfen" sira, može se koristiti bilo koja vrsta krem sira.

Marelice se najčešće koriste, ali možete koristiti i drugo voće poput šljiva ili jagoda.

Ponekad se kocka čokolade ili nugata umetne u sredinu marelica umjesto kockica šećera.

Sastojci

Za tijesto: 4 kašike putera, 1 kašika šećera, 1 kašičica ekstrakta vanilije, prstohvat soli, 1 šolja krem ​​sira, 1 veliko jaje, 1 šolja brašna i još za oblikovanje knedli

Dodatno: 8 malih ili srednjih marelica, 8 kockica šećera

Za preljev od prezle: 2 kašike putera, 1/2 šolje prezle, 2 kašike svijetlosmeđeg šećera ili šećera u prahu, veliki prstohvat cimeta

Priprema:

Sastavite omekšani maslac, šećer, ekstrakt vanilije i so u srednjoj zdjeli i miješajte dok se ne sjedini. Dodajte jaje i sir, umutite. Zatim dodajte brašno i promiješajte, ali ne predugo.

Tijesto treba da bude malo lepljivo. Ako je tijesto jako ljepljivo (to zavisi od vrste sira koji ste koristili), možete dodati 1-2 kašike brašna. Također, njime će biti mnogo lakše rukovati nakon što se ohladi u frižideru.

Izvadite tijesto iz zdjele na komad plastične folije. Umotajte ga i oblikujte okrugli disk. Ostavite u frižider na 30 minuta (ili duže, čak i preko noći).

Dok se tijesto hladi, pripremite marelice i preljev od prezle.

Marelice prepolovite i uklonite im koštice. Stavite kockicu šećera između dvije polovice te zatvorite i ostavite sa strane.

Za preljev od prezle:

Otopite puter u šerpi, kad zakipi, dodajte prezlu. Kuhajte na srednje tihoj vatri, uz često miješanje, dok mrvice ne dobiju zlatno smeđu boju (ali pazite, mogu brzo izgorjeti).

Sklonite posudu s vatre i umiješajte šećer i cimet.

Oblikujte knedle:

Izvadite tijesto iz frižidera, pospite ga brašnom i podelite nožem na 8 dijelova.

Jedan dio stavite na površinu posutu brašnom, a pospite ga brašnom i po vrhu. Nanesite malo brašna na ruke. Stavite jednu marelicu na sredinu tijesta i pritisnite tijesto oko marelice, pa dobro zatvorite.

Knedle kuhajte u velikoj količini slane vode, četiri knedle odjednom. Stavite ih u kipuću vodu i kuhajte oko 12 minuta.

Nakon nekoliko minuta pokušajte pažljivo promiješati knedle kašikom jer se ponekad zalijepe za dno lonca.

Kuhane knedle izvadite iz vode i dobro procijedite. Vrele knedle stavite u tepsiju sa preljevom od prezle. Uvaljajte ih u prezlu dok ne budu premazane sa svih strana.

Nakon toga ih stavite na tanjire i pospite šećerom u prahu.