Kako napraviti ajvar: Ukusni namaz popularan je u svim dijelovima svijeta
Crvene paprike roge su duge, crvene i mesnate te se lako gule. Njihova sezona počinje početkom jeseni - što je glavni razlog zašto se tada priprema i ajvar. Ukoliko ovaj namaz ispravno skladištite u njoj možete uživati cijelu godinu.
Priprema: Paprike i patlidžan dobro operite i ispecite ih. Nakon toga ogulite paprike i patlidžan i ostavite da se ocijede tokom noći.
Sameljite paprike i patližan. U veliku šerpu stavite ulje i dodajte paprike. Stalno miješajte kako vam ajvar ne bi zagorio. Dodajte ljute paprike i bijeli luk. Posolite i miješajte. Povremeno probajte ajvar i vidite je li po vašem ukusu. Na kraju dodajte jednu kašiku octa.
Nakon sat i po ajvar bi trebao biti gotov. Ugrijte tegle i napunite ih ajvarom, zatvorite i okrenite ih naopako. Pokrijte dekom i ostavite preko noći. Od ove količine možete dobiti pet kilograma ajvara.