Isprobajte trik koji će vam olakšati guljenje paprika za zimnicu
Dolaskom jeseni, mnogi se raduju hladnijim danima, a s njima započinje i tradicionalna priprema zimnice.
Dolaskom jeseni, mnogi se raduju hladnijim danima, a s njima započinje i tradicionalna priprema zimnice.
Jesen sa sobom donosi pripremu zimnice, što je posebno zastupljeno u ruralnim područjima Bosne i Hercegovine. Osim tradicionalnih delicija, naše domaćice pokušavaju unijeti i dašak inovativnosti pa tako u Vlasenici možete pronaći ajvar s vrganjima, a u Kladnju sir od dunje ili kisele gljive.
Kratak vijek trajanja pojedinih sorta voća i povrća zahtjeva njihovu obradu, ukoliko želimo uživati u njihovim plodovima i tokom zime. Stoga dani jeseni su vrijeme kada domaćice vrijedno rade, spremajući ukusnu zimnicu.
Septembar je vrijeme kada mnoge domaćice vrijedno rade spremajući zimnicu u kojoj će uživati tokom hladnih mjeseci.
Osim lijepih boja, jesen sa sobom donosi i pečenje, kuhanje te kiseljenje sezonskog voća i povrća po tradicionalnim receptima, koji se prenose sa koljena na koljeno.
Zimnicu koju ste pripremali početkom jeseni, a koju ćete konzumirati tokom zimskih dana, potrebno je pravilno skladištiti da se ne bi pokvarila.
Samira Kunovac na svom imanju u Njuhama u Ustikolini već je pripremila prve litre ukusnog pekmeza od domaćih jabuka, a berba još nije ni završena.
Boje jeseni dodatno upotpunjuje šarenilo zimnice u kojoj domaćice u Bosni i Hercegovini i u 21. vijeku po tradicionalnoj recepturi pripremaju slane, slatke, a posebno kisele delicije.
Vijek trajanja pojedinih sorta voća i povrća nakon zrijevanja je kratak, a da bi tokom zime uživali u ukusnim plodovim potrebno ih je obraditi. Zbog toga krajem ljeta i početkom jeseni mnoge domaćice aktivno spremanja zimnicu.
Sezona pravljenja ajvara počinje krajem septembra, odnosno početkom jeseni. U pitanju je vrlo ukusan namaz koji se pravi od crvene paprike, patlidžana i ljute paprike - a priprema je vrlo jednostavna!