Salsa je kraljica umaka s obzirom na različite mogućnosti primjene kao i činjenicu da je odlična baza za druge umake i jela.
Ukoliko ćete praviti salsu naoružajte se vremenom i strpljenjem, ali i dovoljno zrelim rajčicama jer drugačije nećete moći napraviti savršen umak.
Sastojci koji su vam potrebni za ovaj recept:
-
dva kilograma svježih rajčica
-
četiri češnja češnjaka
-
pola decilitra maslinovog ulja
-
jedna kašika šećera
-
sol, biber, bosiljak po potrebi
Priprema:
Izblanširajte rajčice, ogulite im kožu i nasjeckajte ih na sitne kockice. Na maslinovom ulju propržite češnjak te dodajte sjeckanu rajčicu, žlicu šećera sa malo soli i bibera.
Na laganoj vatri pirjajte umak uz povremeno miješanje dok višak tekućine ne ispari, odnosno dok ne dobijete željenu gustinu umaka. Ovaj proces treba da traje najmanje jedan sat, a poželjno bi bilo bar dva do tri sata.
U gotovu salsu dodajte bosiljak, i po želji peršin i origano ili neko drugo mediteransko bilje.