Domaće je najbolje
0

Pokušajte sami napraviti salsa umak

N. V.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Od Dalmacije do Italije i ostatka Mediterana, svako ima svoj trik kako je napraviti, a svi se slažu da je najukusnija salsa od zrelih, dobro osunčanih rajčica.

Salsa je kraljica umaka s obzirom na različite mogućnosti primjene kao i činjenicu da je odlična baza za druge umake i jela.

Ukoliko ćete praviti salsu naoružajte se vremenom i strpljenjem, ali i dovoljno zrelim rajčicama jer drugačije nećete moći napraviti savršen umak.

Sastojci koji su vam potrebni za ovaj recept:

  • dva kilograma svježih rajčica

  • četiri češnja češnjaka

  • pola decilitra maslinovog ulja

  • jedna kašika šećera

  • sol, biber, bosiljak po potrebi

Priprema:

Izblanširajte rajčice, ogulite im kožu i nasjeckajte ih na sitne kockice. Na maslinovom ulju propržite češnjak te dodajte sjeckanu rajčicu, žlicu šećera sa malo soli i bibera.

Na laganoj vatri pirjajte umak uz povremeno miješanje dok višak tekućine ne ispari, odnosno dok ne dobijete željenu gustinu umaka. Ovaj proces treba da traje najmanje jedan sat, a poželjno bi bilo bar dva do tri sata.

U gotovu salsu dodajte bosiljak, i po želji peršin i origano ili neko drugo mediteransko bilje.