Tradicionalne kolače bosanske kuhinje karakteriše agda, kojom se slastice prelivaju. Agda je preliv koji se pravi od šećera i vode. Tradicionalno za blagdanske dane pripremaju se baklava, ružice, hurmašic, ali i tufahije. U nastavku donosimo recept tufahija koji je sastavni dio tradicionalne kuhinje.
Potrebni sastojci:
jabuke
500 g šećera
500 ml vode
150 g mljevenih oraha
sok od limuna
slatko vrhnje za šlag
50 ml mlijeka
kesica vanil šećera
Način pripreme:
Pripremite jabuke tako što ćete ih oguliti te lagano nožem izvaditi srednji dio sa košpicam.
Potom napravite agdu kuhanjem vode, šećera, sok od limuna. Kada agda proključa stavite jabuke da se kuhaju 15 minuta vodeći računa da se jabuke ne raspadnu.
Napomena: Limun pomaže da jabuke zadrže svoju boju prilikom kuhanja, a šećer u agdi pomaže da se jabuke tokom kuhanja ne raspadnu.
Kada su jabuke dovoljno skuhane, izvadite ih iz agde. Potom ostaviti da se hlade, prvo na sobnoj temperaturi, kasnije u frižider na sat vremena.
Nakon toga isjeckane orahe prelite vrelim mlijekom koje predthodno pomješate sa vanilin šećerom. Dobijenom smjesom punite jabuke. Potom tufahije staviti u staklenu posudu i preliti preostalom agdom.
Na kraju tufahija ukrasite šlagom i stavite u frižider da se stegne. Tufahije su gotove i spremne za serviranje.