Bajramski desert
12

Recept za tradicionalni kolač: Kako napraviti tufahije

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Ususret jednom od najvećih muslimanskih blagdana domaćice spremaju posebnu trpezu. Neizostavni dio bajramske sofre su tradicionalna bosanska jela, a naročito slastice.

Tradicionalne kolače bosanske kuhinje karakteriše agda, kojom se slastice prelivaju. Agda je preliv koji se pravi od šećera i vode. Tradicionalno za blagdanske dane pripremaju se baklava, ružice, hurmašic, ali i tufahije. U nastavku donosimo recept tufahija koji je sastavni dio tradicionalne kuhinje.

Potrebni sastojci:

jabuke

500 g šećera

500 ml vode

150 g mljevenih oraha

sok od limuna

slatko vrhnje za šlag

50 ml mlijeka

kesica vanil šećera

Način pripreme:

Pripremite jabuke tako što ćete ih oguliti te lagano nožem izvaditi srednji dio sa košpicam.

Potom napravite agdu kuhanjem vode, šećera, sok od limuna. Kada agda proključa stavite jabuke da se kuhaju 15 minuta vodeći računa da se jabuke ne raspadnu.

Napomena: Limun pomaže da jabuke zadrže svoju boju prilikom kuhanja, a šećer u agdi pomaže da se jabuke tokom kuhanja ne raspadnu.

Kada su jabuke dovoljno skuhane, izvadite ih iz agde. Potom ostaviti da se hlade, prvo na sobnoj temperaturi, kasnije u frižider na sat vremena.

Nakon toga isjeckane orahe prelite vrelim mlijekom koje predthodno pomješate sa vanilin šećerom. Dobijenom smjesom punite jabuke. Potom tufahije staviti u staklenu posudu i preliti preostalom agdom.

Na kraju tufahija ukrasite šlagom i stavite u frižider da se stegne. Tufahije su gotove i spremne za serviranje.