Moguće na više načina
7

Kako podgrijati pire krompir, a da zadrži savršeno kremastu teksturu

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ne može se poreći da je pire krompir jedno od omiljenih jela, a uobičajena zagonetka s kojom se ljudi suočavaju je kako ga je najbolje podgrijati. Međutim, postoji nekoliko jednostavnih metoda koje mogu vratiti jelo u prethodno savršeno kremasto stanje.

Kao i druga jela na bazi škroba, pire krompir može razviti suhu, ljepljivu teksturu nakon stajanja u frižideru.

Bilo da zagrijavate ostatke sinoćnje večere ili ste pire pripremili prije vremena za neki važan ručak, može se podgrijati koristeći različite uređaje uz uglavnom slične metode.

Podgrijavanje na šporetu

Preporučuje se da pire krompir nakon što napravite čuvate u posudi otpornoj na toplotu, a kada dođe vrijeme da ga zagrijete, stavite posudu na lonac s ključalom vodom. Dodajte još malo pavlake ili mlijeka i još mrvicu putera kako se ne bi osušio.

Promiješajte nekoliko puta dok se sve ne zagrije, ali ne previše ili pire može poprimiti gumenu teksturu.

Podgrijavanje u rerni

Bilo da je napravljen samo od krompira, mlijeka, putera i soli ili su pomiješani sastojci kao što su pavlaka ili bijeli luk, pire krompir će se odlično zagrejati u rerni. Jedna od prednosti upotrebe ove metode je ta što posuda za pečenje omogućava da se krompir ponovo ravnomjerno zagrije što sprečava da se isuši (za razliku od pire krompira koji se skuplja u loncu ili posudi na ringli).

Da bi se dodatno izbjegla suhoća, u posudu prije pečenja dodajte malo pavlake ili mlijeka i još malo putera. Zagrijte rernu na 180 stepeni i ponovo zagrijte krompir dok ne bude topao.

Nakon podgrijavanja, provjerite ima li dovoljno začina, možda će vam trebati malo više soli i bibera - posebno ako ste dodali više vrhnja.

Zagrijavanje u mikrovalnoj pećnici

Ako ste u stisci s vremenom, možete koristiti mikrovalnu pećnicu za podgrijavanje pire krompira. Da bi to učinili krompir stavite u posudu i pokrijete plastičnom folijom ili mokrim papirnim ubrusom. Zatim zagrijte pire, ali bit će potrebno više pokušaja u trajanju od dva minuta, uz miješanje nakon svakog.

Ponavljajte postupak dok se krompir ne zagrije i ne postigne sigurnu unutrašnju temperaturu. Možete dodati još vrhnja ili temeljca ako se krompir počne sušiti tokom procesa ponovnog zagrijavanja.