Savjeti domaćica
0

Kako sprečiti ljepljenje riže za šerpu: Isprobajte ove jednostavne metode

Piše: A. Ć.
Riža (Foto: Shutterstock)
Riža (Foto: Shutterstock)
Riža je nezaobilazan sastojak mnogih jela širom svijeta, a njena svestranost čini je omiljenom u mnogim kuhinjama. Međutim, mnogi se susreću s problemom ljepljenja riže za dno tave ili šerpe.

Ipak, postoji nekoliko jednostavnih metoda koji mogu pomoći da riža uvijek bude savršeno pripremljena.

Jedna od metoda je dodavanje malo limunovog soka u vodu u kojoj se kuha riža, neposredno prije nego što počne ključati. Limunov sok ne samo da sprečava zgrudnjavanje riže, već joj daje svjetliji izgled i poboljšava teksturu zrna, čineći rižu pahuljastijom i ukusnijom.

Ako nemate limun pri ruci, ne brinite. Druga opcija je dodavanje nekoliko kapi ulja u vodu prije nego što počne ključati. Ovo će pomoći da se zrna riže razdvoje i daju joj lijepu, nježnu teksturu.

Također, mnogi se pitaju je li nužno oprati rižu prije kuhanja kako bi se spriječilo njeno ljepljenje. Naime, stručnjaci preporučuju pranje riže iz higijenskih razloga - kako bi se uklonila prašina, insekti ili ostatci ljuske.

Za savršeno kuhanu rižu, jednostavno slijedite ove savjete i vaša riža će uvijek biti raskošno mekana i bez ljepljivih problema!