Budite oprezni
6

Kako skladištiti kuhanu rižu? Pridržavajte se jednog pravila da bi izbjegli trovanje hranom

Piše: L. R.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kako bi izbjegli trovanje hranom, važno je kako je skladištite. Dok se namirnice poput mesa i jaja obično povezuju s trovanjem hranom, neke druge namirnice poput riže također mogu biti problematične.
Voditelj odjela za upravljanje proizvodima u kompaniji Beko UK Salah Sun istaknuo je za Express da ljudi sve više vode brigu o sigurnosti hrane.

"Porast broja slučajeva trovanja hranom jasno je izazvao zabrinutost među britanskim kućanstvima oko pravilnog skladištenja hrane. Iako su mnogi ljudi možda sigurniji u svoje kulinarske sposobnosti, skladištenje hrane često stvara neizvjesnost, naročito s hranom za koju se zna da predstavlja veći rizik", naveo je Sun.

Riža je posebno problematičnija nego što mnogi misle kada je riječ o sigurnosti hrane.

"Mnogi ljudi ne shvaćaju da riža može biti posebno problematična kada se radi o trovanju hranom", objasnio je Salah.

Razlog je jednostavan. Kuhana riža može sadržavati štetne bakterije poput Bacillus cereus, koje mogu uzrokovati trovanje hranom. Međutim, pridržavanje jednog osnovnog pravila koje mnogi ljudi nisu svjesni trebalo bi osigurati da je kuhana riža dobra za jelo.

"Kuhanu rižu treba brzo ohladiti i skladištiti u frižideru unutar sat vremena od kuhanja. Ako se pravilno skladišti u hermetički zatvorenoj posudi, kuhana riža može trajati do 24 sata. Međutim, ako je ostavljena da stoji na sobnoj temperaturi duže od dva sata, sigurnije ju je baciti", rekao je.

Unatoč tome što je glavna namirnica u mnogim kućanstvima, potencijal riže da uzrokuje bolest često prolazi nezapaženo. Nakon kuhanja, temperatura na kojoj se riža čuva ključna je za sprječavanje razvoja bakterija. Držanje riže na sobnoj temperaturi duže vrijeme povećava rizik od kontaminacije, zbog čega je brzo hlađenje ključno.