Uvrstite ga u ishranu
32

Kiseli kupus pomaže u borbi protiv masnih naslaga i podržava zdravlje crijeva

Piše: L. R.
Konzumirajte ga što češće (Foto: Shutterstock)
Konzumirajte ga što češće (Foto: Shutterstock)
Kiseli kupus jedna je od namirnica koje bi češće trebali konzumirati. Osim svog kiselkastog okusa i hrskave teksture, nudi mnoštvo zdravstvenih benefita. Pomaže u borbi protiv masnih naslaga, ali i u prevenciji nekih bolesti.
Fermentirane namirnice su jedna od najboljih vrsta namirnica koje biste trebali svakodnevno jesti zbog toga što podržavaju rad i zdravlje crijeva odnosno cjelokupne probave, a ovo su razlozi zašto bi kiseli kupus trebao biti dio vaše ishrane.

Pomaže u mršavljenju i smanjenju masnih naslaga

Kiseli kupus nema mnogo kalorija, a bogat vlaknima. To ga čini izvrsnim dodatkom svakom režimu mršavljenja. Sadržaj vlakana pomaže da se duže osjećate sitima, smanjujući ukupni unos kalorija. Osim toga, kiseli kupus sadrži probiotike koji potiču zdrav crijevni mikrobiom. Uravnotežena crijevna flora može poboljšati metabolizam i podržati mršavljenje.

Bogat spojevima koji se bore protiv raka

Jedna od istaknutih prednosti kiselog kupusa je njegov potencijal u borbi protiv raka. Tokom fermentacije kupus proizvodi izotiocijanate, spojeve poznate po svojim antikancerogenim svojstvima. Kiseli kupus je dobar izvor antioksidansa koji štite stanice od oštećenja i smanjuju rizik od raka.

Jača zdravlje srca

Konzumacija kiselog kupusa može biti korisna za zdravlje srca na nekoliko načina. Vlakna u kiselom kupusu snižavaju nivo holesterola, čime se smanjuje rizik od srčanih bolesti. Probiotici u kiselom kupusu također pridonose zdravijem srcu smanjujući upalu i poboljšavajući cjelokupnu kardiovaskularnu funkciju.

Osim toga, kiseli kupus je dobar izvor vitamina C i K, a oba su neophodna za zdravlje srca. Vitamin K ima ključnu ulogu u sprječavanju kalcifikacije arterija, dok je vitamin C poznat po svojim antioksidativnim svojstvima koja štite srce.

Podržava zdravlje probavnog sistema

Zdrava crijeva presudna su za sveukupno blagostanje, a kiseli kupus je moćan kad je riječ o potpori zdravlja probavnog sistema. Proces fermentacije proizvodi korisne bakterije koje pomažu u probavi i poboljšavaju zdravlje crijeva. Ovi probiotici pomažu uravnotežiti crijevni mikrobiom, smanjujući simptome probavnih poremećaja kao što su sindrom iritabilnog crijeva i upalna bolest crijeva.

Poboljšava imunološku funkciju

Značajan dio imunološkog sistema nalazi se u crijevima, što zdravlje crijeva čini ključnim za snažan imunološki sistem. Probiotici koji se nalaze u kiselom kupusu jačaju crijevnu barijeru i poboljšavaju imunološku funkciju. Redovna konzumacija kiselog kupusa može pomoći u zaštiti od infekcija i bolesti, održavajući vas zdravim.