Koje namirnice mogu imati negativne posljedice iako ih mnogi smatraju zdravim za organizam
Smeđa riža se smatra zdravijom zato što sadrži veće količine bjelančevina, vitamina, magnezija, minerala i drugih hranjivih stvari. Međutim, može sadržavati i neorganski arsen, koji povećava rizik od srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 te raka kože i jetre.
"Ona je definitivno bolja od bijele riže, ali nikada nemojte pretjerivati u konzumiranju", rekla je nutricionistkinja Lyssie Lakatos za magazin Eat This, Not That.
Školjke, dagnje, rakovi, škampe i jastozi mogu predstavljati prijetnju vašem zdravlju ovisno o tome šta su ove životinje jele dok su bile u vodi. Rizik od kontaminacije veći je kod školjki koje su izvađene iz tople vode.
Neki od simptoma trovanja školjkama su: vrtoglavica, gastroenteritis, povraćanje, dijareja, a u težim slučajevima dolazi do otežanog disanja, kome pa čak i smrti.
Nepasterizirani sir je može biti štetan ukoliko se na njemu pojave bakterije.
"Negativne efekte najčešće uzrokuju listerije i kampilobakterioza", dodala je.