Sačuvajte zdravlje
49

Koje vrste sireva možete jesti ako imate visok nivo holesterola

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Visok nivo holesterola doprinosi razvoju srčanih bolesti, koje su vodeći uzrok smrti. Naravno, ishrana je bitna u sprečavanju ovog problema. Postoje određene vrste sireva koje bez straha možete nastaviti jesti ako imate visok holesterol.

Mozzarella sadrži malu količinu zasićenih masti. Nutricionistkinja Cheryl Mussatto je u razgovoru za Eat This, Not That kazala da ova vrsta sira može očuvati zdravlje srca, a korisna je i za probavu.

Svježi kravlji sir je također koristan zato što ima malo masti, a puno proteina. Istraživanja su pokazala da je povezan i da može smanjiti rizik od raka dojke. U njemu se nalazi i fosfor, koji je naročito koristan za trudnice.

Nutricionistkinja Leslie Bonci preporučuje feta sir: 30 grama sadrži otprilike pet grama masti, što je znatno manje u odnosu na druge sireve. Feta i cherry paradajz idealna su kombinacija ukoliko želite jesti zdravo i sačuvati srce.

Ricotta isto tako spada u sireve s niskim udjelom masti. Međutim, treba napomenuti da ona zapravo nije sir zato što se pravi od surutke koja ostane nakon pripreme drugih sireva. Jedno pakovanje sadrži otprilike 50 kalorija i četiri grama masti.

sir