Ono što je najvažnije, nikada nemojte odmrzavati mljeveno meso u toploj vodi ili na pultu. Ako to uradite, meso će biti podložnije bakterijama koje mogu dovesti do trovanja.
No, iako vrijeme to možda neće uvijek dopustiti, odmrzavanje mljevenog mesa u frižideru je najbolja metoda jer vam omogućuje najveću kontrolu nad temperaturom i drži meso izvan opasne zone odnosno raspona od koje se bakterije mogu početi razmnožavati.
Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), za odmrzavanje pola kilograma mljevenog mesa u frižideru potreban je cijeli dan. Nakon odmrzavanja mora se iskoristiti u roku od jednog do dva dana.
Za brže odmrzavanje koje zahtijeva više pažnje, mljeveno meso možete preliti hladnom vodom dok se ne otopi ili je potpuno uroniti u hladnu vodu. Međutim, provjerite je li pakovanje mesa hermetički zatvoren ili ga stavite u nepropusnu vrećicu kako biste spriječili bakterije koje se prenose zrakom.
Ako potopite meso, mijenjajte vodu svakih 30 minuta kako bi se nastavilo otapati. Malim paketima mesa trebat će sat ili manje da se odmrznu. Ako koristite ovu metodu, pripremite meso odmah nakon odmrzavanja.
Najbrži put do odmrznutog mljevenog mesa je da ga stavite u mikrovalnu pećnicu. Ne zaboravite najprije ukloniti ambalažu, koja obično nije otporna na toplinu i stavite meso u posudu prikladnu za mikrovalnu pećnicu. Ako ste za odmrzavanje mesa koristili mikrovalnu pećnicu, potrebno ga je odmah iskoristiti.