Uobičajena vrsta mljevenog mesa je mljevena govedina, ali mnoge druge vrste mesa se pripremaju na sličan način, uključujući svinjetinu, teletinu, jagnjetinu, kozje meso i perad. Mljeveno meso je vrlo često u upotrebi te je važno znati koliko dugo ga možete čuvati zamrznutog.
Ako je termički obrađeno i pravilno pohranjeno, meljeveno meso može biti zamrznuto dva do tri mjeseca i okus se neće toliko jako mijenjati.
Također, važno je i kako je meso spakovano. Ako je u originalnom pakovanju može stajati do dvije sedmice, a ako ga planirate držati duže od toga, bilo bi dobro da to pakiranje omotate folijom ili ga stavite u vrećicu za zamrzavanje.
Gubitak vlažnosti jedan je od glavnih razloga zašto mljeveno meso gubi na jačini okusa nakon što stoji dulje vrijeme, tvrde iz U.S. Department of Agriculture (USDA), čak i ako stoji u zamrzivaču, što znači da ni ondje ne može stajati cijelu vječnost.