Tajna sočnih jela
44

Koliko dugo trebate marinirati teletinu, piletinu i ribu kako biste postigli vrhunski okus

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Mariniranje mesa, ribe ili povrća je neizostavan korak u pripremi jela koji donosi bogatstvo ukusa i sočnost. Kulinarski stručnjaci istražuju koliko je vremena potrebno da ove namirnice budu savršeno marinirane.

Za ribu se obično koristi kombinacija sojinog sosa, vode, šećera, bijelog luka i ulja. U eksperimentu je riba marinirana u različitim vremenskim intervalima: 30 minuta, sat, četiri sata, osam sati i 24 sata. Rezultati su pokazali da je riba koja je stajala 30 minuta bila decentna, ali nedovoljno aromatična.

Što se tiče pilećeg mesa, važno je napomenuti da je marinada ključna za postizanje sočnosti. Meso koje je stajalo duže od četiri sata pokazalo je izraženu slanoću, dok je optimalno vrijeme mariniranja između jednog i osam sati. Mariniranje duže od osam sati može rezultirati gumenastim mesom, posebno nakon pečenja. Iako je jedan sat dovoljno za karamelizaciju, četiri do osam sati pružaju najbolji ukus.

S druge strane, teletina može izdržati duže vremena mariniranja. Meso koje je stajalo osam sati je dobilo najviše ocjene među probama, dok uzorak mariniran 24 sata nije bio gumenast ni isušen, što ukazuje na to da teletina bolje podnosi duže mariniranje.

Svakako, duže mariniranje omogućava dublje prožimanje mesa začinima i dodatnu sočnost, ali je ključno izbjeći prekomjerno vremena mariniranja, posebno kod pilećeg mesa koje može postati tvrdo i gumenasto. Teletina, s druge strane, se može duže marinirati.

Također, bitno je napomenuti da na vrijeme mariniranja utječu i sastojci u marinadi, poput sirćeta, vina, limunovog soka ili soka od ananasa. Pravilnim odabirom vremena mariniranja možete postići vrhunske rezultate u pripremi jela.