
Ilustracija: Shutterstock
Riža je jedna od onih namirnica koje često skuhamo u velikoj količini pa je narednog dana ponovo serviramo kao prilog. Za razliku od krompirića, okus riže i dan poslije je isti, no većina ljudi ne zna da se ostacima riže lako mogu otrovati.
To nema nikakve veze s načinom na koji rižu podgrijavate, već je povezano s načinom na koji je skladištite. Naime, sirova riža na sebi ima Bacillus cereus, mikroorganizme koji se brzo razmnožavaju i koji mogu uzrokovati trovanje, čak i u slučajevima kada je riža skuhana.
Reader's Digest piše da problem nastaje kad skuhanu rižu ostavite na sobnoj temperaturi. U tom slučaju se mikroorganizmi množe i prerastaju u bakterije koje mogu izazvati trovanje. Što duže riža stoji na sobnoj temperaturi, veća je koncentracija bakterija pa samim tim i mogućnost da se otrujete.
Kako biste izbjegli ovu situaciju, kuhanu rižu nemojte ostavljati na sobnoj temperaturi duže od sat vremena, a što prije je ostavite u frižider.
Možda vas zanima
Podržala Vučićev režim
Bebi Dol snimljena u "Ćacilendu": Video posrnule zvijezde izazvao brojne reakcije
Uskoro nastupa u Sarajevu
Milica Pavlović na koncertu u Rijeci nosila kombinezon ukrašen s više od 10.000 kristala
Vezani članci
Iznenađujući trikovi
Uz ova dva sastojka riža vam se više neće lijepiti za šerpu
Zapečeno u vatrostalnoj