Priprema ovog ukusnog i laganog ljetnog jela je vema jednostavna. Šest velikih tikvica narežite u intervalima od otpilike pola centimetra. Potom ih stavite u tepsiju i zalijte sa pet kašika maslinovog ulja.
Pecite tikvice četrdesetak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stepeni celzija.
U međuvremenu izmiješajte 200 grama feta sira. Možete ručno ili u blenderu.
Isjeckajte osam velikih listova bosiljka i dodajte ih u feta sir zajedno sa šačicom suhog peršuna te začinite crnim biberom, ali bez soli. Potom naribajte koru jednog limuna i dobro umiješajte u sir.
Izvadite tikvice iz pećnice i prebacite na posudu za posluživanje ili tanjire. Prelijte ih sa malo soka jednog limuna, a ostatak soka iscijedite u pripremljeni sir. Zatim smjesu od sira stavite preko tikvica i vaše jelo je spremno.
Ukoliko poželite napraviti tikvice na ovaj način, a nemate feta sir, može poslužiti bilo koji kremasti sir. Naprimjer, ukoliko koristite koziji sir, dodajte u njega i ruzmarin.