Jednostavna priprema
11

Lagani ljetni ručak: Pripremite tikvice s feta sirom i limunom

Dž. L.
Foto: Jonathan Lovekin/The Observer
Foto: Jonathan Lovekin/The Observer
Tikvice često pronađu svoj put do trpeze tokom ljetnih mjeseci zbog čega je u svijetu kulinarstva sve više recepata za njihovu pripremu. Britanski kulinarski stručnjak Nigel Slater preporučuje da ih spremite uz limun i feta sir.

Priprema ovog ukusnog i laganog ljetnog jela je vema jednostavna. Šest velikih tikvica narežite u intervalima od otpilike pola centimetra. Potom ih stavite u tepsiju i zalijte sa pet kašika maslinovog ulja.

Pecite tikvice četrdesetak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stepeni celzija.

U međuvremenu izmiješajte 200 grama feta sira. Možete ručno ili u blenderu.

Isjeckajte osam velikih listova bosiljka i dodajte ih u feta sir zajedno sa šačicom suhog peršuna te začinite crnim biberom, ali bez soli. Potom naribajte koru jednog limuna i dobro umiješajte u sir.

Izvadite tikvice iz pećnice i prebacite na posudu za posluživanje ili tanjire. Prelijte ih sa malo soka jednog limuna, a ostatak soka iscijedite u pripremljeni sir. Zatim smjesu od sira stavite preko tikvica i vaše jelo je spremno.

Ukoliko poželite napraviti tikvice na ovaj način, a nemate feta sir, može poslužiti bilo koji kremasti sir. Naprimjer, ukoliko koristite koziji sir, dodajte u njega i ruzmarin.