Okus je lagan i drugačiji od klasičnog omleta, ali i pravo osvježenje za ljubitelje jaja, piše Tasty.
Za pripremu pahuljastog omleta za cijelu porodicu vam je potrebno:
5 velikih bjelanjaka 3 velika žumanjka 2 kašike neslanog maslaca so biber vlasac za dekoraciju
Prvo odvojite bjelanjke od žumanjaka u dvije odvojene zdjele. Izmiješajte bjelanjke dok ne postanu čvrsti i bijeli. Potom se prebacite na zdjelu sa žumanjcima i miješajte ih metlicom ili mikserom dok ne utrostruče svoju veličinu i dok se ne pojave vrhovi kada metlicu izvadite iz smjese.
Pažljivo sjedinite dvije smjese i lagano miješajte. Dobijenu smjesu stavite u tavu sa neljepljivim dnom srednje veličine. Pecite na srednje jakoj temperaturi dok se s dna ne formira korica, što je oko pet minuta.
Potom podignite omlet sa strana i ubacite komadiće maslaca ispod smjese. Onda poklopite tavu i pecite još pet minuta, odnosno dok se omlet ne ispeče s gornje strane. Kad je gotovo, sklonite poklopac i dodajte soli i bibera po želji.
Pri serviranju savijte omlet na pola i pospite isjeckanim vlascem.