Možete li pretpostaviti koja namirnica se najviše koristi u bosanskoj kuhinji?
Taste Atlas navodi da su rezultati izvučeni na osnovu baze podataka o sastojcima koji se koriste u pripremi raznih jela, a razlike između zemalja su, očekivano, ogromne.
Karta koja u fokusu ima samo Evropu pokazuje i koja namirnica dominira u Bosni i Hercegovini. Za našu zemlju najčešće u upotrebi je luk, baš kao i za susjedne zemlje poput Hrvatske i Srbije.
Također, na karti svijeta može se vidjeti da upravo dominira luk. Koristi se i u Njemačkoj, Poljskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Rumuniji, Mađarskoj, kao i Turskoj. Može se vidjeti i da je najčešće korištena namirnica u kuhinjama zemalja Sjeverne i Južne Amerike za koje su navedeni podaci na karti.
Španska, italijanska i grčka kuhinja preferiraju maslinovo ulje, a Francuzi, Švicarci i Irci puter. U Norveškoj, Engleskoj i Češkoj najčešće upotrebljivana namirnica u nacionalnoj kuhinji jeste brašno.
Za neke od zemalja su predstavljene i druge najčešće korištene namirnice. Dok za BiH nema tih podataka, u susjednoj Srbiji nakon luka najčešće se koriste bijeli luk, svinjetina, začinska paprika i jaja. U Hrvatskoj su to biber, bijeli luk, peršun i maslinovo ulje.
U turskoj kuhinji koja je prilično slična bosanskoj pored luka najčešće u upotrebi je maslinovo ulje, janjetina, bijeli luk i peršun.