Prozračni i mekani
0

Muffini s jagodama savršen su desert u proljetnim danima

Piše: S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sezona jagoda je počela, a za sve ljubitelje ove voćke donosimo savršen recept za prozračne i mekane muffine.

Osim što ih je lako napraviti, ne postoji osoba koja ih ne voli jesti. Možete ih servirati uz kafu, čaj ili pak sladoled, a imate li imalo kreativnosti i mašte, možete ih dekorirati u obliku ruža, božura i drugih cvjetova.

Sastojci koji su vam potrebni za pripremu ovih ukusnih muffina su:

4 jaja 8 kašika šećera 4 kašike mlijeka 4 kašike ulja 2 i po šoljice prosijanog višenamjenskog brašna prašak za pecivo 200-300 grama na listove izrezanih jagoda

Dekoracija:

200 ml slatkog vrhnja jestive boje po želji

Način pripreme:

Zagrijte pećnicu na 250 stepeni. Pripremite kalup tako što ćete ga podmazati i poredati korpice za muffine.

U posudi izmiksajte četvero jaja i postepeno dodajite osam kašika šećera. Miksajte dok ne dobijete pjenastu smjesu. Potom dodajte mlijeko, ulje, brašno i prašak za pecivo i sve to promiješajte kašikom. Kada se sastojci sjedine dodajte im na listove izrezane jagode.

Korpice za muffine punite do tri četvrtine, stavite ih u pećnicu i pecite od 15 do 20 minuta.

Muffine dekorirajte kada su hladni i to slatkim vrhnjem. Ukoliko niste ljubitelj ove kreme, onda vam preporučujemo puding od vanilije ili jagode.