Razlozi su brojni, a uz profesionalne savjete kuhara o tome koju smrznutu hranu uvijek imati pri ruci i zašto, početak je lakši nego što mislite.
Bilo da kupujete u obližnjoj prodavnici prehrambenih proizvoda ili u skladištu, kupovina na veliko može vam pomoći da skratite vrijeme provedeno u trgovini, kao i da ostvarite velike uštede. Možete platiti više unaprijed, ali kada rastavite cijenu po porciji, bit ćete iznenađeni razlikom.
Budući da je većina smrznutih sastojaka spremna za upotrebu, možete uštedjeti još više vremena i odmah početi kuhati. Manje otpada je također prednost koja se ne može zanemariti.
Čuvanje smrznutog voća i povrća ima toliko smisla jer traju duže od svježeg i mogu se koristiti malo po malo poput bobičastog voća koje se lako može baciti u blender za smoothie, odmrznuti i ispeći u pitu ili pretvoriti u kompot za prelivati sve od palačinki do sladoleda.
A ako na trenutak razmislite o tome koliko vremena i truda se ulaže u pripremu nekih vrsta svježeg povrća – poput ljuštenja hrpa mahuna graška i uklanjanja ljuske i svile sa kukuruza – opet ćete vidjeti zašto smrznuto može biti najbolji izbor.
Govoreći o grašku, on je smrznuto povrće broj jedan koje su kuhari nazvali i, iznenađujuće, ne samo zbog njegove pogodnosti.
"Veliki sam obožavatelj zamrznutog graška u zamrzivaču. Smatram da su u većini slučajeva bolji od svježih. Šećer u svježem grašku se prilično brzo pretvara u škrob. Svježe ubrani smrznuti grašak mnogo bolje zadržava tu slatkoću", kaže Marco Canora, kuhar i osnivač Heartha u New Yorku, koji voli da ga miješanjem pretvara u jednostavan, ali ukusan prilog sa lukom isjeckanim na kockice na puteru i malo soli i bibera.
Još jedna mahunarka koju preporučuje kuhar koju treba držati pri ruci je smrznuti edamame sa ljuskom .
"Za razliku od svježeg edamamea, koji zahtijeva kuhanje na pari, guljenje i dodatnu opremu, smrznuta verzija je pripremljena i spremna za upotrebu, štedeći vrijeme i trud", kaže šef kuhinje Johnny Sanchez iz Kendall's Brasserie u centru Los Angelesa.
To je nevjerovatno svestran i neprimjetno se uklapa u razne recepte.
"Volim baciti smrznuti edamame u prženje odmah na kraju kuhanja ili ga preliti s maslinovim uljem i limunovom koricom za svijetli, neočekivani obrat", dodaje.
Šef kuhinje Asaf Maoz iz Carmela nudi još jednu jedinstvenu upotrebu mahunarki za koju kaže da je puna željeza i proteina.
"Obožavam da dinstam edamame s piletinom, harisom i konzervisanim limunom, pržim u tavi do zlatne boje i poslužim s rižom. Za vegetarijansku verziju možete zamijeniti tofu, a podjednako je ukusan", dodaje.